Apel o całodobowe uruchomienie noclegowni dla osób bezdomnych w Zielonej Górze

Szanowny Pan
Janusz Kubicki
Prezydent Miasta Zielona Góra

My, niżej podpisani mieszkańcy Zielonej Góry, a także ci, którym leży na sercu dobro człowieka w potrzebie, zwracamy się do Pana Prezydenta Miasta Zielona Góra Janusza Kubickiego z apelem o podjęcie działań w celu zwiększenia dostępności Noclegowni dla Bezdomnych Osób im. Ojca Stefana Modesta Glorieux w Zielonej Górze.

Apelujemy, aby w dni, w których temperatura spada poniżej 0°C Noclegownia przyjmowała osoby potrzebujące przez całą dobę. Aktualnie jest ona dostępna tylko w godzinach 16.00 – 10.00. Prosimy również o zapewnienie tym osobom ciepłego posiłku, szczególnie w soboty i niedziele, kiedy inne instytucje pomocowe są zamknięte.

Od 1 listopada 2016 w Polsce zmarły z wychłodzenia już 53 osoby. Zima to bardzo trudny okres dla osób bezdomnych, szczególnie teraz, gdy panują siarczyste mrozy. Zwiększenie dostępności Noclegowni pozwoli przetrwać wielu osobom ciężki czas.

PS.

Autorzy petycji nie oskarżają kierownictwa Noclegowni o złą wolę i wyrzucanie bezdomnych na mróz. Wiemy, że w szczególnie trudnych warunkach pogodowych drzwi do ośrodka nie są zamykane przed potrzebującymi schronienia. Chcielibyśmy jednak, aby nasze postulaty zostały wpisane na stałe w "Zasady funkcjonowania noclegowni dla bezdomnych osób".

bezdomni2.png

Oddolna inicjatywa społeczna    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Oddolna inicjatywa społeczna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.