Apel o zmniejszenie częstotliwości koszenia trawników na terenie Inowrocławia.

Jest sucho, dlatego też wydaje nam się, że już czas, aby Inowrocław poszedł za przykładem innych miast i zmniejszyła częstotliwość koszenia trawników. Zarośnięte miasto nie jest brzydkie, a wprost odwrotnie! Pokażemy, że myślimy o naszej przyszłości i reagujemy na niepokojące sygnały, które do nas docierają.

Prognozy synoptyków mówią jednoznacznie, mamy suszę i opady deszczu są zbyt małe. Wpływa to nie tylko na plony i sytuację rolników, ale także na ludzi, żyjących w miastach. Powietrze staje się suche i gorące, unosi się pył, z rozgrzanych materiałów budowlanych uwalniają się szkodliwe substancje. Ogromne znaczenie ma w tej sytuacji zatrzymanie jak największej ilości wody w glebie, jednym z sposób jest ograniczenie koszenia trawników.

Apelujemy o ograniczenie częstotliwości lub zaniechanie koszenia trawników na terenie Inowrocławia tam, gdzie jest taka możliwość. Częste koszenie powoduje, że gleba wysycha, rośliny nie rosną i usychają. Ziemia nagrzewa się i zamiast chłodzić wypromieniowuje ciepło, co powoduje wzrost temperatury w mieście, na osiedlach, pył unoszący się z wyschniętej gleby dostaje się do dróg oddechowych mieszkańców, co pogarsza komfort życia, a dla osób z chorobami dróg oddechowych może być niebezpieczne dla zdrowia.

Proponujemy, aby jak największą powierzchnię terenów zielonych przekształcać w naturalne łąki kwietne. Taka strategia nie wymaga nakładów finansowych – rośliny same regulują ilość i rodzaj gatunków najlepiej przystosowanych do warunków glebowych i nasłonecznienia na danym terenie. Wystarczy im nie przeszkadzać. Zwiększamy w ten sposób bioróżnorodność,wigotność powietrza, tworzymy łąki antysmogowe. Koszone rzadziej trawniki, takie gdzie pozwala sie rozkwitać kwiatom na nich rosnącym stają przyjaznym środowiskiem dla dziko żyjących zapylaczy a także schronieniem i żerowiskiem dla drobnych kręgowców tj. ptaków, jeży, ryjówek.

Takie metody są z powodzeniem stosowane w innych krajach, wymagają jedynie edukacji wśród mieszkańców i włodarzy miasta. Jest to metoda poprawy warunków życia ludzi i dbania o przyszłość nas wszystkich.

Prosimy, aby w jak największym stopniu zmniejszyć częstotliwość koszenia. Zwracamy uwagę, że firmy zajmujące się zielenią nie dostosowują działań do stanu trawnika, a jedynie wykonują usługę, co niejednokrotnie prowadzi nie tylko do niszczenia wysychających roślin, ale również do marnotrawienia środków finansowych.

Wiele miast rezygnuje z krótko przystrzyżonych trawników w mieście, na osiedlach, przy trasach szybkiego ruchu. Rośliny dają chłód, zwiększają wilgoć powietrza, cieszą oczy i poprawiają nastrój - otaczajmy się nimi. Prosimy, podpisz petycję :)

Złożenie podpisu pod petycją stanowi jednoczesne wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz ich  udostępnianie wyłącznie na cele związane z treścią przedmiotowej petycji.

Petycja zostanie skierowana do Prezydenta Miasta Inowrocławia i Radnych Miasta Inowrocłąwia.

Petycja powstała dzięki uprzejmości Hanny Hanasz oraz Patrici Głowackiej, autorek petycji o ograniczanie koszenia traw na terenie Bydgoszczy. Zachęcamy do wspierania tej inicjatywy oraz autorek w ich nieustającym działaniu dla dobra lokalnej przyrody:

Partia Lewica Razem - okręg bydgoski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Partia Lewica Razem - okręg bydgoski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.