Apel taksówkarzy do Rządu RP o objęcie wsparciem w Tarczy Antykryzysowej

Wiceprezes Rady Ministrów

Minister Rozwoju, Pracy i Technologii

Szanowny Panie Wicepremierze!

Jako taksówkarze z przykrością przyjęliśmy informację, że przyjęta przez rząd tzw. Tarcza 6.0 nie obejmuje wsparcia dla taksówkarzy. Decyzja ta stawia wielu z nas w sytuacji, w której trudno jest nam patrzeć z nadzieją w przyszłość, gdyż będziemy musieli zmierzyć się sami z pogłębiającą się recesją. Brak wsparcia ze strony rządu oznacza dla wielu z nas konieczność zakończenia działalności gospodarczej.Nasza branża została szczególnie dotknięta efektami epidemii Covid-19. Zmniejszenie społecznej mobilności i ograniczenia w przemieszczaniu się uderzyły bezpośrednio w istotę naszej działalności. Obostrzenia, takie jak zamykanie lokali gastronomicznych czy placówek kultury, uniemożliwiły nam uczciwy zarobek. W niektórych miastach obroty taksówkarzy spadły nawet o 75%. Rozumiemy i popieramy działania rządu mające na celu opanowanie epidemii, jednak tak jak branże wymienione w projekcie tarczy 6.0, również potrzebujemy wsparcia państwa by móc przetrwać ten trudny czas. W związku z powyższym, apelujemy o objęcie naszej działalności podobną pomocą do tej z pierwszej połowy roku:

• Zwolnieniem z obowiązku opłacenia należności z tytułu składek ZUS,

• Rozłożeniem na raty składek na ubezpieczenie społeczne,

• Możliwością otrzymania nieoskładkowanego i nieopodatkowanego świadczenia postojowego,

• Zaniechaniem poboru opłaty prolongacyjnej od ulg podatkowych i ZUS,

• Możliwością zawieszenia działalności gospodarczej.

Dzięki temu, pomimo niesprzyjającej sytuacji gospodarczej w tamtym czasie, wielu z nas mogło kontynuować swoją działalność. Apelujemy do rządu o powrót do tych rozwiązań. Dzięki nim wielu z nas przetrwało trudny okres pierwszej fali zachorowań i związanych z nią problemów gospodarczych. Powrót do analogicznych rozwiązań daje szansę, że tej zimy także będziemy mieli możliwość kontynuowania działalności, a święta będziemy mogli spędzić spokojnie z naszymi rodzinami, bez obaw o to, co przyniesie przyszłość.

Z poważaniem,

Kierowcy FREE NOW w Polsce

Kierowcy FREE NOW    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Kierowcy FREE NOW do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.