Biłgoraj broni swojego lasu

My, mieszkańcy i miłośnicy powiatu biłgorajskiego pragniemy wyrazić swój sprzeciw wobec masowej wycinki lasów przeprowadzonej i planowanej do przeprowadzenia przez Nadleśnictwo Biłgoraj. Skala dokonanych rębni powoduje ogromne straty w środowisku naturalnym i w wizerunku naszego regionu będącego bramą do Puszczy Solskiej. Z ogromnym zdumieniem przyjęliśmy wiadomość o wycięciu przez Nadleśnictwo Biłgoraj kilku hektarów lasu w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł rzeki Stok. To malownicze miejsce zostało oszpecone na długie dziesięciolecia, a nasz region pozbawiony jednego z bardziej urokliwych i atrakcyjnych miejsc odwiedzanych przez turystów oraz mieszkańców powiatu biłgorajskiego.

powiedz_nie_tzw._zrębom_zupełnym_lasu_wokół_biłgoraja!_dołącz_do_nas_na_facebooku_Biłgoraj_broni_swojego_lasu_więcej_httpsprzyjacielas_.wixsite_.comforest_.png

Nasz niepokój potęgowany jest przez rozpowszechnianie informacji w lokalnych mediach przez Nadleśnictwo Biłgoraj o planie przeprowadzenia wycinki lasu w rejonie bezpośrednio przylegającym do miasta, pomiędzy jego wschodnią granicą a Wolą Małą. Przeprowadzenie tych rębni spowoduje pozbawienie mieszkańców Biłgoraja miejsca do odpoczynku i naturalnego buforu broniącego miasto przed wszechpotężnym smogiem, który powoli i systematycznie niszczy zdrowie i zabija mieszkańców. Las nas broni przed chorobami będąc fabryką tlenu, a my będziemy bronić lasu, aby cały nie trafił do tartaku!!!

DSC_1908.jpg

Skala przeprowadzonych wycinek w ostatnich dwóch latach jest porażająca. Tylko wokół Biłgoraja powstało kilkadziesiąt zrębów o powierzchni ponad 100 ha. Nie przyjmujemy argumentów, że lasy biłgorajskie pełnią jedynie funkcję gospodarczą. Jako obywatele - współwłaściciele dobra wspólnego jakim jest las - chcemy decydować o sposobie jego zagospodarowania. Nie wyrażamy zgody na pozbawienie nas możliwości korzystania ze spacerów w cieniu tych dostojnych drzew, których życie może trwać nawet do 350 lat. Naszego zdrowia nie można przeliczać na pieniądze uzyskane ze sprzedaży drewna.

Żądamy od Nadleśniczego Nadleśnictwa Biłgoraj wystąpienia do przełożonych z wnioskiem o dokonanie korekt w „Planie urządzenia lasu na lata 2020 - 2029” poprzez anulowanie planowanych rębni we wspomnianym rejonie, znaczne ograniczenie liczby rębni oraz całkowite zaprzestanie prowadzenia rębni zupełnych w lasach na terenie powiatu biłgorajskiego.

Dołącz do nas na Facebooku: Biłgoraj broni swojego lasu
Strona www: Przyjaciel las

OCALMY_BIŁGORAJSKI_LAS1.png

DSC_1890.jpg

DSC_1892.jpg

Mieszkańcy powiatu biłgorajskiego    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy powiatu biłgorajskiego do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.