BUG dla wszystkich studentów

Główna Biblioteka Uniwersytetu Gdańskiego oraz biblioteki wydziałowe wydają się być otwarte wyłącznie dla studentów studiów dziennych. Studenci studiów wieczorowych i zaocznych również mają prawo z nich korzystać, chociaż jest to dla nas niemalże niemożliwe, szczególnie, że biblioteki są nieczynne w soboty i niedziele, a biblioteka główna w soboty tylko do godziny 15 - nasze zajęcia trwają o wiele dłużej. Zwracamy uwagę na ten problem. Wielu studentów zaocznych naszego Uniwersytetu to osoby pracujące i dojeżdżające z innych miejscowości, to szczególnie oni są najbardziej wykluczeni z dostępności do zbiorów BUG.

Dlatego zwracamy się ze szczególną prośbą do Jego Magnificencji prof. dr. hab. Piotra Stepnowskiego, Rektora Uniwersytetu Gdańskiego, o rozważenie wydłużenia godzin otwarcia biblioteki w soboty, a także udostępnienia bibliotek wydziałowych w weekendy.

Z góry dziękujemy!

Podpisując, upoważniam Magda Urbańska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.