Chorzy na astmę: nowe złożone leki wziewne (terapia trójlekowa) to dla nas nadzieja

Pan
                                                                                             Adam Niedzielski
                                                                                             Minister Zdrowia

Szanowny Panie Ministrze,
Astma to jedna z najczęstszych chorób przewlekłych układu oddechowego. Podłożem choroby jest przewlekły stan zapalny dolnych dróg oddechowych, manifestujący się objawami, takimi jak: napady duszności, kaszel, świsty czy ucisk w klatce piersiowej.

Choroba ta dotyka osób w każdym wieku. W Polsce (wg ECAP 2008) choruje na nią ok. 4 milionów Polaków, a więc co dziesiąty z nas (ale statystyki dostępne w Narodowym Funduszu Zdrowia identyfikują około 2,2 mln pacjentów z rozpoznaną astmą). Jak widać, bardzo wielu pacjentów pozostaje nierozpoznanych. Ma to swoje poważne konsekwencje, bo brak diagnozy i leczenia albo niewłaściwa terapia sprawiają, że astma postępuje i prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia układu oddechowego, a w konsekwencji może doprowadzić do śmierci.

Astma charakteryzuje się zmiennym przebiegiem – oznacza to, że objawy pojawiają się
i ustępują samoistnie lub pod wpływem leczenia. W efekcie astma może być niezdiagnozowana całymi latami. W Polsce pacjent zazwyczaj dowiaduje się, że ma astmę dopiero po około 7 latach od wystąpienia pierwszych objawów.

Z powodu dużej zmienności objawów chorzy często zapominają o regularnym przyjmowaniu leków. W efekcie nie zawsze przestrzegają dyscypliny w przyjmowaniu leków, podczas gdy stan zapalny w drogach oddechowych toczy się nawet w okresach pozornego dobrostanu.

Leki zgodnie z zaleceniem lekarza przyjmuje tylko od kilkunastu do 40 proc. chorych na astmę. U ponad połowy pacjentów kontrola tej choroby jest niewystarczająca – m.in. z powodu nieprzestrzegania zaleceń otrzymanych od lekarza, szczególnie po ustąpieniu ostrych dolegliwości. Tymczasem w większości przypadków nad astmą można zapanować dzięki właściwie dobranemu leczeniu.

Wprawdzie chorzy na astmę mają zapewniony w Polsce dostęp do wielu nowoczesnych terapii, ale potrzeby niektórych grup pacjentów pozostają nadal nie w pełni zaspokojone. Dotyczy to przede wszystkim chorych z ciężką postacią astmy. Niesie ona ogromne cierpienie, bo oznacza walkę o każdy oddech.

Ciężką postać astmy, w przebiegu której odpowiedź na leczenie jest niedostateczna, a zaostrzenia mogą występować nawet do kilkunastu razy w ciągu roku, obserwuje się u około 7% pacjentów. To grupa, w której bardzo często dochodzi do rozwoju inwalidztwa oddechowego oraz konieczności przejścia na rentę. Ani z moralnego, ani nawet ekonomicznego punktu widzenia nie powinniśmy pozbawiać chorych pełni aktywności życiowej, z której zresztą nie zawsze mogą korzystać również osoby o lżejszym przebiegu choroby.

Chorzy na astmę i klinicyści z wielką nadzieją czekają na refundację nowych złożonych leków wziewnych. W praktyce oznaczają one kombinację trzech leków o różnych mechanizmach działania (przeciwzapalnych i rozszerzających oskrzela), podawanych w formie wziewnej za pomocą jednego inhalatora.

Terapie trójskładnikowe pozwalają zmniejszyć liczbę inhalacji leków wykonywanych przez pacjenta w ciągu doby, a przez to istotnie poprawić przestrzeganie zaleceń lekarskich i wpłynąć na skuteczność leczenia.

Zalety terapii trójskładnikowych potwierdza najnowsze stanowisko ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc w sprawie nowych złożonych leków wziewnych w leczeniu astmy. Choć leki te zostały już zarejestrowane, nie są jeszcze w Polsce objęte refundacją.

Zastosowanie odpowiedniego leczenia pozwala zmniejszyć liczbę zaostrzeń astmy wymagających hospitalizacji. Według danych OECD standaryzowany wiekiem wskaźnik liczby tego typu hospitalizacji w przeliczeniu na 100 tys. osób w Polsce był jednym z najwyższych wśród państw europejskich.
Co więcej, w Polsce — podobnie jak w większości krajów wysokorozwiniętych — obserwuje się dynamiczny przyrost zapadalności na choroby układu oddechowego, w tym również na astmę.

W związku z powyższym zwracamy się do Pana Ministra z apelem o jak najszybsze wprowadzenie refundacji nowych złożonych leków wziewnych w leczeniu astmy.

Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP

Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.