Ścieżka rowerowa Żyrardów-Puszcza Mariańska-Kamion.

Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego

Szanowny Panie Marszałku,

Apelujemy o budowę  pasa pieszo-rowerowego  przy drodze wojewódzkiej nr 719 na odcinku Żyrardów -Puszcza Mariańska- Kamion.

Za budową ścieżki rowerowej przemawiają statystyki pozyskane z Powiatowej Komendy Policji w Żyrardowie. W ostatnich pięciu latach na wyżej wymienionym  odcinku drogi wojewódzkiej nr 719 oraz na odcinku drogi krajowej K70 do granicy naszego powiatu, doszło do 194 zdarzeń drogowych, w tym 32 wypadków. Na dwukilometrowym odcinku, od Józefowa do Walerian, po którym poruszają się uczniowie Szkoły Podstawowej w Walerianach, w tym okresie śmierć poniosły dwie osoby, a 18 zostało rannych.

Wielu uczniów naszej szkoły oraz gimnazjalistów co dzień pokonuje ten odcinek drogi poboczem nieoświetlonej jezdni. Co więcej zimą i jesienią, gdy na poboczu leży śnieg lub rozjeżdżone błoto piesi wchodzą na pas jezdni. Ponadto mieszkańcy, zwłaszcza młodzież i osoby starsze, z okolicznych miejscowości: Bednary, Benenard, Aleksandria, Józefów przemieszczają się na rowerach tym odcinkiem trasy jadąc do stacji PKP, do kościoła, do ośrodka zdrowia i apteki czy choćby do sklepu spożywczego. Coraz większe natężenie ruchu i zwiększająca się liczba mieszkańców okolicznych miejscowości powoduje, iż ten odcinek drogi jest wyjątkowo niebezpieczny.

Dodatkowo należy zaznaczyć, iż droga wojewódzka nr 719 jest drugą w Województwie Mazowieckim, co do natężenia ruchu drogowego.

Ponadto ścieżka rowerowa ułatwiłaby dostęp mieszkańcom Żyrardowa i okolic do Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, zwanego Zielonymi Płucami między Łodzią a Warszawą. Na terenie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego znajduję się wiele szlaków leśnych i rowerowych, lecz wciąż niewielu mieszkańców Żyrardowa i okolic może z nich korzystać z uwagi na utrudniony dostęp dla rowerzystów.

Inwestycja ta jest bardzo znacząca dla rozwoju gminy Puszcza Mariańska, której lokalizacja na terenach Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, wyznacza rekreację i turystykę głównymi  kierunkami rozwoju gminy ze względu na ograniczenia środowiskowe.

Łączymy wyrazy szacunku,

Rada Rodziców przy Szkole Podstawoej w Walerianach

wraz z mieszkańcami Powiatu Żyrardowskiego

Rada Rodziców w Walerianach    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rada Rodziców w Walerianach do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.