Petycja "Ratujmy logo UMK"
Skontaktuj się z autorem petycji
Może niektóre osoby decyzyjne z władz uczelni wreszcie to zrozumieją.
Ratujmy Słoneczko
Stare logo jest jednocześnie dostojnie i sympatyczne co bardzo trudno osiągnąć. Idealnie pasuje do UMK. Nowe logo pasuje do firmy, ale nie do mojej zacnej uczelni.
Kiedy patrzę na tę sprawę to przypomina mi się sytuacja z oficjalnym logo Polski... Wstyd po prostu... Ktoś zgarnął kasę za ten "projekt", a wszystko pod pozorem nowoczesności... Dlaczego zmieniać coś co jest dobre na gorsze...
#demokracja
Tu nie chodzi o żadne hejtesrwo, ale o brak poszanowania studentów i ludzi związanych z UMK. Dlaczego zmiana została nam zakomunikowana po fakcie? Dlaczego nie było konkursu na nową identyfikację graficzną? Dlaczego nie zostały nam pokazane propozycje? Rektor ma władzę, ok, ale bez studentów chyba mu się nie przyda.
A mi się nowe logo podoba i To bardzo.
Stare i tak pozostanie jako herb czy pieczęć uczelni.
Mówicie że się z UMK wam nie kojarzy, ale z drugiej strony jak teraz widzicie z daleka ten znak to już wam się kojarzy włąsnie z UMK. Grafikę zapamiętujęmy na zasadzie skojarzeń. każy w nim widzi coś innego ale i dzięki temu pamiętacie jak wygląda, i potraficie je odtworzyć z pamięci badziej dokładniej niż stare. Więc spełnia swoje zadanie.
Mikołaj Kopernik
Gdyby Mikołaj Kopernik szanował tradycję, uważałby — jak większość przed nim — że Słońce kręci się wokół Ziemi. Kopernik to synonim intelektualnej świeżości i nowoczesności, więc nie nadaje się do starego logo. Proponuję przywrócić stare logo, ale uczelnię przemianować na Uniwersytet Jana Długosza w Bydgoszczy, oddział w Toruniu.
Smutne, że samorząd studencki, który powinien stać zawsze po stronie studentów - wykonuje wolę rektora. Jednomyślnie zagłosowali za nowym logo.
Nowe logo przypomina raczej znaczek TVN-u lub logo ubezpieczeniowej firmy "Krzak". Cieszę się, że kończyłam UMK, kiedy wyglądało "normalnie". Smutno, że wałdze uczelnie mają głęboko wieloletnie tradycje :/
| This discussion has been closed. |