Nie dla pomnika Lecha Kaczyńskiego w Szczecinie
Skontaktuj się z autorem petycji
Nie!!
Nie dla upolityczniania przestrzestrzeni punlicznej przez PiS , PO czy innych. Nie dla zagrabiania naszej wspólnej przestrzeni dla pomników mających służyć ideologiom tylko tych nielicznych.
Bo kojarzy mi się to nieco z Gombrowiczowskim "Juliusz Słowacki wielkim poetą był". Argument, że powiedział słowa "Silny Szczecin.." itd, do mnie nie przemawia. Czy jak ja powiem, że Szczecin jest silny i potężny to też dostanę potem pomnik?
Poza tym wmawianie na antenie radia mieszkańcom Szczecina, miasta znajdującego się w Polsce, że polskim miastem nie jest jest nieco uwłaczające.
Stawiać pomnik prezydentowi bo "był patriotą"? To moralny obowiązek każdego Polaka, a zwłaszcza polityka, więc to tak, jakby stawiać pomnik papieżowi za to, że był wierzący. Poza tym w wybranej lokalizacji mamy juz jeden niegustowny, kiczowaty pomnik. Wystarczy.
Szczecin to nie miejsce do działań na siłę!
Protestuję nie wobec samego pomnika, ale wobec miejsca, w którym ma powstać. NADE WSZYSTKO przeciwko IGNORANCKIEJ polityce (Rady Miasta /w szczególności członków PiS), która za nic ma opinię publiczną i społeczne konsultacje NIE DLA AROGANCKIEJ FORMY STAWIANIA CZEGOKOLWIEK NA SIŁĘ! NIE, DLA UPOLITYCZNIONYCH DZIAŁAŃ z wykluczeniem zdania mieszkańców. NIE DLA RELIGIJNEGO FANATYZMU i NARZUCANIA SWOICH POGLĄDÓW INNYM!
RPR
| This discussion has been closed. |