Petycja w sprawie wpisania warszawskiej Rotundy do rej. zabytków
Skontaktuj się z autorem petycji
Gość#1 Mar 04, 2016, 18:36
Bo pieniądze to nie wszystko
Gość#2 Mar 04, 2016, 20:51
Podpisane. Udostępnione. Zachęcone. Rotunda ma stać tam gdzie stoi i już!
Gość#3 Mar 05, 2016, 21:27
Nie zgadzam się z niszczeniem budynków powstałych w tamtych czasach, nie podoba mi się, że już wiele ich zniszczono.
Gość#4 Mar 06, 2016, 17:32
Warszawska Rotunda jest charakterystycznym pozytywnym symbolem Warszawy i pamiętnym dla każdego punktem spotkań w Centrum miasta. Nie ma drugiej Rotundy na świecie! Szanujmy miasto przez zachowanie jego symboli.
Gość#5 Mar 06, 2016, 22:21
Rotunda musi zostać! Kto się umawiał pod Rotundą w czasach przedkomorkowych? :)
Gość#6 Mar 06, 2016, 22:51
Żałuję że nie udało się ocalić szczecińskiego Grzybka. Mam nadzieje ze uda się to w Warszawie i nie ruszą rotundy.
Gość#7 Mar 07, 2016, 20:48
Czy się komuś podoba, czy nie, Rotunda jest jednym z symboli Warszawy i dziedzictwem architektury modernistycznej. Warto zachowywać takie budynki, nawet jeśli powstały w czasach, o których wolelibyśmy zapomnieć. Czy jest ktoś z Warszawiaków, kto przynajmniej raz w życiu nie umówił się "pod Rotundą"?
Gość#8 Mar 09, 2016, 06:36
Miejsce, które wielu Polaków darzy sentymentem...
Gość#9 Mar 16, 2016, 09:35
Niepowetowane straty już w Warszawie zaszły, wystarczy!
Gość#10 Mar 21, 2016, 17:56
Dziwne pytanie. To jest po pierwsze, nasza przeszłość.
Po drugie, jeden z najciekawszych modernistycznych obiektów w Warszawie.
Po trzecie, "o piątej pod Rotundą" umawia się kolejne pokolenie Warszawiaków (i nie tylko Warszawiaków).
Gość#11 Jun 01, 2016, 11:17
Uważam ze rotunda to kawałek czasu starej Warszawy należy dbać o takie maskotki i pieczołowicie ich pielęgnować.
Gość#12 Jun 21, 2016, 00:18
Jestem warszawianką w trzecim pokoleniu. Rotunda jest dla mnie trwałym elementem stołecznego krajobrazu. Jest budynkiem wyjątkowym nie tylko z powodu tragicznego wypadku, jaki miał w nim miejsce. Ma oryginalną architekturę, jest jedyna w swoim rodzaju, zrosła się z miastem tak, że zburzenie jej byłoby po prostu aktem barbarzyństwa.
Gość#13 Aug 15, 2016, 07:00
NIE DAJMY BURZYĆ WSPOMNIEŃ!!!!!!!!
Gość#14 Aug 19, 2016, 11:06
Brak przemyślanego planowania miasta nadal zastępują wykwity osobistych ambicji architektów, które nie mają nic wspólnego z kontekstem danego miejsca wspierana przez beztroskich inwestorów. Warszawa ma mało tzw. landmarków, nie warto pozbywać się dobrych projektów bo PKiN nie wystarczy.
Gość#15 Aug 19, 2016, 17:08
Rotunda jest w tej chwili jednym z nielicznych ocalałych budynków modernistycznych, które są masowo w ostatnich latach wyniszczane ze względów ekonomicznych czy politycznych. Czy się podoba to komuś czy nie, jest to część naszej historii - historii miasta, historii Polski - którą zwyczajnie NALEŻY szanować.
Nie mam też zaufania do planów zagospodarowania, po tym co zrobili z kamienicami na Nowym Świecie.
Nie mam też zaufania do planów zagospodarowania, po tym co zrobili z kamienicami na Nowym Świecie.
Gość#16 Aug 19, 2016, 18:16
Przez sentyment do Warszawy lat 80, pozatym pracuje tam moj wujek prawie 30 lat i teraz z dniem zamkniecia Rotundy zostaje zwolniony i pewnie nie on jedyny :( i czego nie mozna pominać , to pamięć o ludziach którzy zginęli w wybuchu.Bardzo bym chciala by moje dzieci za 10-15 lat mogli sie również umawiać i spotykać pod Rotundą
Gość#17 Aug 20, 2016, 08:04
Rotunda jest ważnym punktem spotkań mieszkańców Warszawy. Gdy nie wiadomo dokładnie gdzie się spotkać zazwyczaj wybiera się Rotundę. Każdy wie gdzie ona jest i jest niezwykle charakterystycznym punktem miasta nawet dla ludzi którzy od niedawna mieszkają w Warszawie. Bez niej miasto będzie wyraźnie zubożone.
Gość#18 Aug 20, 2016, 21:12
Jestem przeciwko wyburzaniu zabytkowych budynków i budowaniu nowych, udających prawdziwe. Tak stało się z pałacykiem w Radomiu-Wacynie. Widziałam, jak wjechał ciężki sprzęt i wszystko zrównali z ziemią. Pozostał tylko gruz. Normalnie płakałam. Nowy pałac jest nowy i całkiem inny, nigdy nie będzie mógł udawać tamtego. Żal.
Gość#19 Aug 21, 2016, 06:50
Rotunda od zawsze byla w moim zyciu i pejzazu Warszawy. Pamietam slawny wypadek. jest tak brzydka, ze az piekna. Byloby mi jej brak.
| This discussion has been closed. |