Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: Re: Re: Re: #1815 i #1816
#1821: - Re: Re: Re: #1815 i #1816
Proszę panią najem to nie majątek to prawo jest niepodzielne,co najwyżej jego zawartośc wspólnie nabyta wtrakcie trwania umowy prawa małzeńskiego.pytanie dodatkowe czy pani jest członkiem spółdzielni.czy mieszkanie jest zadłuzone/opłaty/ po rozwodzie każdy współmieszkaniec ,dorosłe dzieci mają obowiązek ponoszenia kosztów mieszkania w najmie.Rozumiem że po rozwodzie mąż nie utracił prawa zamieszkiwania w lokalu./decyzja tylko sądowa/. to że ksiązki opłat były wystawiane na meża to pani wina ,ponieważ obowiązkiem pani było i jest powiadamianie administratora o wszelkich zmianach mających znaczenie prawno- finansowe.Jest pani prawnie na nie straconej sytuacji,ale bez adwokata to jeszcze jakiś czas będzie się pani kopać z sitwą koni.Nowa ustawa jeżeli"Konie" jej za nasze pieniadze nie stratują.uprości pani sytuację.Pokażcie swoimi podpisami na witrynie /Apel do posłów na Sejm/czego żadacie i kim jesteście cdn.w razie potrzeby.
Re: #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
#1825: Marcus - #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
Płaciłam czynsz i opłaty, na dokumentach widniał mój mąż zawsze skreslałam jego nazwisko i imię, wpisywałam swoje. Proszę mi napisać jeżeli chciałabym złozyć sprawę do sądu poniose jakieś opłaty? Jestem osoba, poszukującą pracę, wiec nie mam doxhodów.
Re: Re: #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
#1826: - Re: #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
Pani sytuacja, moim zdaniem jest taka:
- Pani prawo do mieszkania w dniu przejęcia go przez SM, określa:
Re: Re:
http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/1974/14/DU19740140084.pdf
art.10ust.3, to pomyłka. / nie moja /prawidłowy art.to art.9.1ust.3. powyższa ustawa została uchylona 12 listopada 1994r.a weszła w życie 0 1-08-1974r.
Re: Re: Re:
#1831: doświadczony sądowo - Re: Re:
Dziękuje za opowiedzi jesteście cudowni:)
Re: Re: Re:
#1831: doświadczony sądowo - Re: Re:
Ta ustawa również dotyczyła mieszkań zakładowych? Ponieważ meczy mnie zdanie "w dyspozycji terenowego organu administracji państwowej"
Re: Re: Re: Re:
TAK. proszę poczytać art.4.1.ustawa z74r. dotyczy tematu ogólnego zasad najmu.
http://jbw98.republika.pl/poczta/lokale_p.htm. A to jest następczyni z 1994r. a w niej art.7. Proszę także pamiętać że z chwilą przejęcia mieszkań przez sppółdzielnię najem przekształca się na czas nieokreślony i niepodlega osądzeniom.
Re: Re: Re: Re: Re:
#1834: doświadczony sądowo - Re: Re: Re: Re:
Podaję sprostowanie do linku powyżej strona nie istnieje . /Dz. U.94.105.509/ lub tekst jednolity Dz.U.1988nr.120 poz.787
art.7
Re: Re: Re: Re: Re:
#1834: doświadczony sądowo - Re: Re: Re: Re:
To dlaczego spóldzielnia mi napisła w ostatniej odpowiedzi na przeniesienie lokalu cytuję" Dodatkowo wyjaśniamy, iż przepis o wspólnym najmię małżonków na który powołuje się Pani w swoim piśmie obowiązuje od listopada 1994r, a w tym czasie nie byliście państwo już małżeństwem i dlatego o ustanowienie na swoją rzecz prawa najmu podmiotowego lokalu mieszkalnego wytąpić musiała pani na drogę sądową, najemcą stała sie pani w chwili podpisania umowy najmu w dniu 22.10.2010" może wysłać spóldzielni jeszcze jedno pismo dotyczące tego art 9 z 1974, niechce iść z SM na drogę sądową, lecz jak bedę musiała i bede wiedziała że mam racje to złożę sprawę do sądu.
Re: Re: Re: Re: Re: Re:
przesyłam pani link do wyroku NSA. w sprawie dręczącej, który powinien pani pomóc w podjęciu dalszych decyzji./kto pyta nie błądzi/Proszę dokładnie przeczytać wyrok.
http://www.orzeczenia-nsa.pl/uchwala/opk-17-96,sprawy_mieszkaniowe_w_tym_dodatki,35db08c.html
powinna pani też pamiętać że w pani sytuacji należy się adwokat z urzędu oraz zwolnienie od kosztów sądowych /trzeba się o to zwrócić w pozwie/.
Mieszkanie zakladowe, a rozwód
Pani mąż dostał mieszkanie od KWK, jako mieszkanie FUNKCYJNE, bo każde mieszkanie, którym w tym czasie dysponowały KWK, było mieszkaniem funkcyjnym (łatwość w pozbawieniu mieszkania, gdyby nie chciał pracować w kopalni). Tak było do 1987r. Dopiero ta ustawa z 1987 wprowadziła pojęcie "mieszkanie zakładowe" i zlikwidowała mieszkania "funkcyjne". Wprowadziła też zapis, że współmałżonek nie jest współnajemcą. Na podstawie tego zapisu, KWK winna była Panią, po rozwodzie, usunąć z mieszkania, do lokalu zastępczego. Skoro jednak tego nie zrobiła, a nawet PRZYJMOWAŁA OD PANI WPŁATY CZYNSZU NA PANI IMIĘ I NAZWISKO, to na zasadzie DOMNIEMANIA (istnieje taka instytucja, pojęcie prawne) należy uznać, że została Pani przez nią, tzn.KWK, uznana za współnajemcę. I właśnie z takim stanem rzeczy ("dobrem inwentarza")SM przejęła od KWK mieszkanie w którym Pani mieszkała. Jeżeli by się z tym nie zgadzała, TO ABSOLUTNIE NIE WOLNO BYŁO JEJ PRZYJMOWAĆ WPŁAT ZA MIESZKANIE, SYGNOWANYCH PANI NAZWISKIEM. Tu ma Pani "za sobą" te art. z ustawy z 1994r, o których pisałem wcześniej. Problemem może być wyrok sądu z 2010r, a o którym Pani wcześniej nie pisała. Jest tu bardzo istotne uzasadnienie: czy sąd usankcjonował istniejący stan rzeczy, z Panią jako dotychczasowym współnajemcą ( i to by było dla Pani bardzo korzystne), czy też przyznał Pani prawo najmu od dnia wyroku. W tym drugim przypadku," stoi" Pani raczej na straconej pozycji. Proszę Panią - ja nie jestem prawnikiem i to co piszę wynika z mojego doświadczenia z batalii przed sądami różnych instancji, toczonymi z moją SM (ponad 10 lat). Dlatego radzę pójść jednak do DOBREGO W SPRAWACH MIESZKANIOWYCH prawnika. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
PS. Ustawa jest z lipca1994r, ale w Dz.U. została ogłoszona 12-go listopada i od tego dnia obowiazuje. Dlatego pewno SM powołuje się na ustawę z listopada 1994r.
Re:
Najpierw trzeba skierować do" spółdzielni "zapytanie jaki jest stan panskiej sprawy w temacie przekształcenia mieszkania.W razie nie satysfakcjonującej pana odpowiedzi pozostaje droga sądowa.Nie zawsze zapłacicie te 5% bo najpierw musi was być na tę zapłatę stać. trzeba się o to zwrócić w pożwie.
Re:
http://sejmometr.pl/prawo/126225 ust. dotycząca gruntów weszła w życie 4 grudnia
Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Uzyskała pani status najemcy pod rządami ustawy z 74r.art.9.3 która weszła w życie 01-01-75r. natomiast ust. z listop.94 nie działa wstecz,rozwód nic tu niema do pani praw nabytych.musiała by pani mieć wyrok sądowy eksmisyjny.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#1841: doświadczony sądowo - Re: Re: Re: Re: Re: Re:
proszę poczytać uzasadnienie w poniżej podanym linku które wyjaśnia zalezność miedzy ustawą z 74r. a ust.z 94r.
Re:
http://www.arslege.pl/kodeks-postepowania-cywilnego/k14/s668/
MUSI gość zważyć że polskie sądy to3-cia władza (niezawisła )czyżby?!!!!!!to przecież ochroniarze oszustów i złodzieii ich żadne terminy nie obowiązują,tylko prawo sitwy i mafii
Re: Re:
Masz racje kolego! Władza dba głównie o swój interes, każda władza! Przecież od mafi i innych tego typu płynie największy,niekontrolowany potok kasy. Niezawisłej władzy chce też dorównać palestra. Oto przykład determinacji (wymienianego na tym forum mecenasa- obroncy spółdzielców z Zabrza). PORTAL ORZECZEŃ http:// orzeczenia. katowice.sa.gov.pl , sygn akt VACz 893/12 z dn 7 listopada 2012r.
Ważna wiadomość!!!!!!!!!!!!
03-01-2013r.pierwsze czytanie projektów o spółdzielniach oby tylko czerwone Kleszcze!!! napasione!!!
krwią Polaków znowu czegoś nie wykombinowały
Docieplenia a fundusz remontowy
| This discussion has been closed. |
Re: #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
#1825: Marcus - #1819; #1821 - mieszkanie zakladowe, a rozwód
Za rachunki płaciłam ja, lecz na kwitach widniał mój mąż. Spóldzielnia powołała sie na jakąś ustawe z listopada 1994r gdy już byłam po rozwodzie i ze nie mogę powołać sie na ustawę o tym ze wsółnajem rownież przeszedł na moja osobę. Jezeli chciałabym złozyć sprawę do sad a nie mam zatrudnienia jestem zwolniona z opłat sądowych, czy dalej trzeba płacić za wniesienie sprawy do sądu. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie