Ratujmy las Doliwa

wiesniak

/ #27

2013-06-11 15:58

To już zakrawa o populizm.
Tyle hektarów piszesz. W Polsce jest ponad 9 mln ha lasów. I cały czas przybywa.
Masz rację, że las jest stary i piękny. Ale powtórzę (bo najwidoczniej nie doczytałaś) stoi na gruncie prywatnym. Nie powinno się to zdarzyć. Państwo powinno wykupić ten las. Ale nie można kazać prywatnemu właścicielowi uprawiać lasu. Bo niby z jakiej racji.
Ale jeśli nawet Wam się uda to co osiągniecie. Bo ja na miejscu właściciela, ogrodziłbym go i pobierał opłatę za wstęp. Skoro taki piękny i mam o niego dbać (a to kosztuje), nikt go ode mnie nie kupi, to niech na siebie zarabia ...
Jakoś nie wydaje mi się aby o to chodziło.
A poza tym, może Ty wysil wyobraźnię, i policz ile drzew wycięto pod domy w Kolumnie. Gdzie byśmy mieszkali gdyby ich nie wycięto ?
Drzewa wycina się codziennie, w różnych miejscach, z różnego powodu. Nie ma znaczenia czy to jedno czy dwa obok siebie. Łącznie jest to niezły lasek dziennie. Problem nie polega na tym by ich nie wycinać, ale by również je sadzić. I najlepiej w miejscach gdzie ani one Nam, ani My im, nie będziemy przeszkadzali.