PETYCJA DO PREZYDENTA I RADY MIASTA ST. WARSZAWY z żądaniem obniżenia drastycznych podwyżek cen na wywóz śmieci i sposobu naliczania opłat, które mają wejść w życie od marca 2020 r.

Quoted post

Gość

2020-05-13 11:34

Szanowna Pani Mario! Drodzy Państwo! Czyli znowu "kicha", że się tak wyrażę. Według nowych planów, jeśli się myję regularnie i nie daj boże podlewam kwiatki w ogrodzie, to de facto znów będę płacić więcej, niż rodzina wielodzietna moich sąsiadów (5 osób dorosłych i 5 dzieci) - do czyścioszków nie należą, a ogrodu odkąd pamiętam, nie podlewali nigdy... To jest po prostu jakiś obłęd i zupełny brak logiki: 1. Za wodę płacimy tyle ile zużyjemy litrów. 2. Woda śmieci nie produkuje tylko człowiek. Pytanie moje jest następujące: dlaczego to właśnie od zużycia wody, a nie np. prądu, będzie ustalana stawka za wywóz śmieci? 3. Rozliczenie od mieszkańca posesji/mieszkania, jest najbardziej sprawiedliwe i racjonalne. Jeśli ktoś ma zamiar ukrywać ilość mieszkańców swojego lokalu, powinien płacić słone mandaty. Faktyczną ilość mieszkańców łatwo jest przecież ustalić - każda wspólnota ma zarządców, każdy ma jakiegoś sąsiada. Może d...ę ruszyła by straż miejska i wyrywkowo sprawdzała ilość mieszkańców domów poza spółdzielniami itp. Wiem, wygląda to jak nawoływanie do donoszenia na sąsiada, ale jeśli sąsiad jest nieuczciwy to w sumie nas okrada. 4. Pomysł na rozliczenie stosowany od jakiś 30 lat w Szwajcarii polega na tym, że opłata za śmieci jest opłatą za worek. Czyli, kupuję od miasta/gminy worek za określoną stawkę i to jest opłata za wywóz jednego worka śmieci. Śmieci umieszczone w innych workach nie są odbierane, za to przyznawany jest słony mandat. Wiem, że to w Polsce niemożliwe, ze względu na "pomysłowość", czytaj nieuczciwość naszego społeczeństwa. Ale pomarzyć warto. Pani Mario! Bardzo dziękuję za Pani wysiłek! Trzymam kciuki za opamiętanie naszych włodarzy (o naiwna!)

Odpowiedzi

Helvet

#14 Re:

2020-05-13 12:29:00

#5: -  

Potwierdzam. W Szwajcarii placi sie tylko za worki. Odbior dwa razy w tygodniu i jest porzadek:-) Pozdrawiam 

Płatne ogłoszenie

petycja zostanie rozreklamowana wśród 3000 os.

Dowiedz się więcej...