Gdańsk Miastem Wolności i Tolerancji

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U. 2017 r., poz. 1123) żądamy:

- wywieszenia na terenie Miasta Gdańska tęczowych flag, symbolu ruchu na rzecz równouprawnienia osób LGBTQ+.

26 września 2019 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku zdecydował, że tzw. “homofobiczna furgonetka”, czyli samochód rozpowszechniający obrzydliwe i fałszywe treści o osobach nieheteronormatywnych, ma zniknąć z ulic naszego miasta. W grudniu tego samego roku podobna furgonetka, z nieco zmodyfikowanym hasłem, zaczęła jeździć po Warszawie. Organy państwa nie reagowały na składane zawiadomienia o nienawistnym charakterze rozpowszechnianych przez nią treści.

27 czerwca 2020 aktywiści i aktywistki kolektywu Stop Bzdurom, w tym osoba posługująca się imieniem Margot, uszkodzili furgonetkę. 14 lipca Margot została w skandaliczny sposób, bez butów wyciągnięta z mieszkania przez policję i spędziła noc w areszcie. Sąd Rejonowy w Warszawie nie uwzględnił wniosku o jej aresztowanie, zrobił to dopiero Sąd Okręgowy, 7 sierpnia.

Wśród autorytetów prawnych panuje konsensus, że zgodnie z KK, nie aresztuje się osób za zniszczenie mienia, zwłaszcza w przypadku, gdy zabezpieczone są dowody i znana jest tożsamość sprawcy.

W Warszawie 7 sierpnia odbyły się spontaniczne manifestacje poparcia, a następnie próba blokady odjazdu radiowozu z aresztowaną. Końcowym etapem manifestacji były demonstracje pod warszawskimi komisariatami. Zatrzymano prawie pięćdziesiąt osób, a na materiałach filmowych utrwalone zostały brutalne zachowania policji w stosunku do zgromadzonych osób. Osobom zatrzymanym utrudniano kontakt z obrońcami. W wielu miastach, w tym w Gdańsku, odbyły się demonstracje solidarnościowe.

Gdańsk szczyci się tym, że jest miastem otwartym i wolnym, kolorowym i różnorodnym. To w Gdańsku od lat w tęczowym Marszu Równości bierze udział magistrat. Prezydent Paweł Adamowicz, mówiąc, że w Gdańsku nie ma zgody na nietolerancję i dyskryminację dał wyraz solidarności z mniejszościami. Obecna prezydentka ALeksandra Dulkiewicz zaledwie kilka miesięcy temu podkreślała, że musimy reagować, gdy dzieje się zło i mu się przeciwstawiać.

Uważamy, że w odpowiedzi na szykany i represje wobec społeczności LGBTQ+, a w szczególności na wydarzenia ostatnich dni, należy reagować i aktywnie się im przeciwstawiać. Paweł Adamowicz deklarował, że Gdańsk będzie realizował politykę walki z wykluczeniem osób LGBTQ+. Obecnie konieczna jest walka nie tylko z wykluczeniem, ale także z przemocą państwową wobec tej grupy, z narastającą propagandą pogardy i zniesławiania. Konieczne jest pokazanie prześladowanej społeczności że tutaj, w Gdańsku, mieście wolności, jest bezpieczna i wspierana.

Nie ma lepszego sposobu na okazanie wsparcia niż umieszczenie symbolu ruchu LGBTQ+ w postaci tęczowej flagi w przestrzeniach publicznych Miasta Gdańska. Wspieramy naszą drużynę piłkarską, dekorując całe miasto na zielono i biało. Teraz należy wesprzeć prześladowaną mniejszość i reagować, gdy dzieje się zło - na każdym gdańskim maszcie powinna pojawić się tęczowa flaga.

Feministyczna Brygada Rewolucyjna FeBRa    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Feministyczna Brygada Rewolucyjna FeBRa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.