Petycja w sprawie ochrony drzew podczas remontu ul. Kolejowej

Gryfów Śląski, 6.07.2015 r.

Burmistrz Gryfowa Olgierd Poniźnik

Przewodniczący Rady Miejskiej Robert Skrzypek

Starosta Lwówecki Marcin Fluder

Powiatowy Zarząd Dróg we Lwówku Śląskim

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska we Wrocławiu

Petycja w sprawie ochrony drzew podczas remontu chodnika przy ul. Kolejowej

Szanowni Państwo   My, niżej podpisani mieszkańcy Gryfowa Śląskiego i sympatycy tego pięknego miasta, zaniepokojeni pojawieniem się na stronie internetowej Powiatowego Zarządu Dróg ogłoszenia o przetargu na remont chodnika przy ul. Kolejowej w ciągu drogi powiatowej nr 2542, a także przedmiaru robót, w którym wyszczególniony jest zapis:
Wycinka istniejących drzew o średnicy 100cm wraz z frezowaniem pni szt. 15,
zwracamy się do pana z prośbą o zaniechanie powyższej wycinki i ochronę tych drzew.

Drzewa są płucami tego miasta, są także jego historią. Oglądając widokówki i zdjęcia z dawnych lat można się przekonać, że Gryfów Śląski był oazą zieleni. Piękne drzewa i krzewy były jego wizytówką. Po zasięgnięciu opinii specjalistów, jesteśmy przekonani, że podczas remontu chodnika można zachować wiele zdrowych przeznaczonych do wycinki drzew. Obecny projekt, zakładający ich zniszczenie jest nieodwracalny. Tego błędu nie będą mogły już naprawić przyszłe samorządy. Będzie to decyzja typu sprzedanie zamku Gryf, placu za księgarnią bądź gryfowskich sklepów wokół rynku.

Prosimy, by nie zamieniać naszego miasta w betonową pustynię. Nie powinniśmy myśleć w kategorii, „po nas choćby potop”. Zawsze jest jakieś wyjście i możliwość kompromisu. Trzeba tylko chcieć.

W załączeniu listy osób popierających petycję