Jako rodzic dziecka z niepełnosprawnością chcę mieć prawo do pracy zarobkowej będąc jednocześnie na świadczeniu pielęgnacyjnym jako opiekun osoby niepełnosprawnej.

Moi Drodzy.

Ze względu na ograniczona ilość znaków w tytule powtórzę główny zamysł naszej petycji, tak aby był dla wszystkich jasny.

JAKO RODZIC DZIECKA Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ CHCE MIEĆ PRAWO DO PRACY ZAROBKOWEJ JAKO FORMY DOROBIENIA BĘDĄC JEDNOCZEŚNIE NA ŚWIADCZENIU PIELEGNACYJNYM

Jak wiemy, obecnie będąc opiekunem dziecka z niepełnosprawnością i dostając od Państwa świadczenie pielęgnacyjne, nie można posiadać dochodu z wykonywanej pracy . Niestety świadczenie to

- raz nie jest wystarczający na przeżycie

- dwa blokuje nam podjęcie pracy zarobkowej na chociażby niepełny etat czy umowę zlecenie.

Wykorzystując obecną sytuację i wybory, chciałam tą petycją nagłośnić sprawę i nasze stanowisko w tej kwestii. Środowisko osób niepełnosprawnych nie jest roszczczeniowe, chcemy tylko mieć możliwość rozwoju i pracy bez przymusu rezygnacji czy to z pracy  jako formy dorobienia do świadczenia, czy to z przysługującego nam świadczenia. Opiekunem nadal jesteśmy bez względu czy jesteśmy aktywni zawodowo czy nie. Dwa wysokość świadczenia nie daje nam bezpieczeństwa finansowego i zmusza do porzucenia wykonywanego dotąd zawodu. To jest dla wielu rodziców patowa sytuacja, która należy rozwiać tak aby mogli pogodzić opiekę na chorym dzieckiem i pracę zawodową. Nie zamykając ich tym samym w domu.

Zakres tematyki, która chcemy podjąć w rozmowach z przedstawicielami Rządu i Samorządu oraz środowisk ON to m.in

- praca w niepełnym wymiarze godzin jako forma dorobienia do świadczenia

- zakres i proporcje opłacanych składek przez Państwo i Pracodawcę

- formy zatrudnienia

- żłobki i Przedszkola specjalne

- opieka wytchnieniowa nie tylko w teorii

- współpraca rodzic lekarz rehabilitant psycholog

- broszura informacyjna  dla rodziców dziecka z niepełnosprawnością oraz przyszłych rodziców ON

Wszystkie kwestie w rozbudowanej wersji znajdą się na grupie.

Będę wdzięczna za wypełnienie petycji.

Zawalczmy razem.

Składając podpis, uprawniam Ewa Kowalska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.