450.000zł corocznych dotacji na działalność ośrodka "Koteria"

Do Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz

Petycja stanowi wniosek w rozumieniu art. 241 i następnych Kodeksu Postępowania Administracyjnego.

Na wstępie bardzo dziękujemy za to, że była Pani wnioskodawcą uchwały nr IV/61/2015 z 15-01-2015 w sprawie przyjęcia Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie m.st. Warszawy w 2015 roku: http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/49003F6E-250C-49B1-8AD2-289C12111DEA,frameless.htm

Jako podatnicy i osoby, którym leży na sercu dobro wolnożyjących/bezdomnych zwierząt zwracamy się z prośbą o wsparcie działalności ośrodka sterylizacji kotów miejskich "Koteria", prowadzonego przez

Fundację dla Zwierząt ARGOS,
04-886 Warszawa, ul. Garncarska 37A
NIP: 952 20 38 472; REGON: 141 084 186; KRS: 286138

kwotą 450.000zł, wypłacaną co rok z budżetu miasta.

Jest to kwota dużo większa, niż te, które Koteria otrzymywała do tej pory, jednak obserwując od lat ten sam scenariusz, a mianowicie kłopoty z utrzymaniem się ośrodka Koteria, pojawiające się już w okolicy lipca - uzasadniona. Wielu ludzi, obserwując spadek dotacji ze środków publicznych dla tego ośrodka (ze 190.700 zł w roku 2011 do 50.000 zł w roku 2014), zaczęło go czynnie wspierać swoimi darowiznami, dzięki czemu przetrwał przez ostatnie kilka lat. Właśnie ten spadek dotacji spowodował:

• wzrost liczby darowizn
  • rozpoczęcie w 2012r. działalności odpłatnej, polegającej na wykonywaniu zabiegów sterylizacji w konkurencyjnych cenach

Bez tego Ośrodek by nie przetrwał. Dla co najmniej 10.000 podatników jego funkcjonowanie jest bardzo ważne - wystarczy spojrzeć chociażby na liczbę polubień profilu Koterii na portalu społecznościowym: https://www.facebook.com/KoteriaOrgPl. Dla wielu z nich na tyle ważne, że postanowili go regularnie wspierać z własnej kieszeni, dlatego od sierpnia do grudnia każdego roku ośrodek działa, ale w bardzo ograniczonym darowiznami od osób fizycznych zakresie.

Ponieważ dbanie o bezdomne zwierzęta jest zgodne z zasadami pożytku publicznego, takie inicjatywy powinny być wspierane w dużej mierze ze środków publicznych.

Dlatego zwracamy się z prośbą o zapewnienie w miarę godnego funkcjonowania głównego, jeśli nie jedynego miejsca w Warszawie, które na tak dużą skalę ogranicza bezdomność i cierpienie zwierząt.

Uzasadnienie wysokości dotacji:

Koteria jest w zasadzie jedynym ośrodkiem w Warszawie, przygotowanym do leczenia kotów nieoswojonych i ich obsługi. Ma też jako jedyna warunki do przetrzymywania takich kotów. Tam nieoswojony pacjent nie jest niczym dziwnym,a personel jest w pełni przeszkolony do pomocy takiemu kotu.

Działanie Ośrodka, nastawione już nie tylko na zabiegi kastracji, ale też i leczenie wymaga zwiększonych środków. Potrzebny jest dodatkowy personel (lekarz i pielęgniarz), wzrasta też zużycie środków medycznych. Co bardzo ważne, zwiększone dotacje oznaczają też dostępność, bezpłatność i ciągłość działania Ośrodka przez cały rok. A tylko takie działanie jest gwarancją ograniczenia przyrostu i poprawy kondycji i zdrowia populacji kotów miejskich.

Ośrodek, któremu już w lipcu kończą się pieniądze i ogranicza swoją działalność, wykazuje roczny koszt rzędu 450.000 zł. Gdyby mógł funkcjonować bez przeszkód cały rok, te koszty oscylowałyby w okolicach 650.000-700.000 zł.

Na wydatki ośrodka składają się:

• koszty zabiegów sterylizacji i przetrzymywania zwierząt przez średnio 4 dni po zabiegu
  • wydatki na leczenie bezdomnych zwierząt, które trafiły do ośrodka również z powodu swojej choroby i w ten sposób uratowano im życie
  • koszty administracyjne
  • działalność edukacyjna ośrodka

Koteria, funkcjonując w niepełnym zakresie sterylizuje ok. 1700 bezdomnych zwierząt rocznie. Jest w stanie wysterylizować ich 250 miesięcznie - takie statystyki osiąga w swoich najlepszych miesiącach. Średni koszt zabiegu wraz z przetrzymaniem zwierzęcia przez kilka dni po zabiegu wynosi 220zł.

Dzięki rocznej dotacji równej 450.000zł, darowiznom i 1% podatku Koteria będzie miała swoje 650-700 tys. zł na niezakłóconą działalność, a pracujący w niej weterynarze - stałą i pewną pracę.

Jeszcze jednym, bardzo ważnym elementem działalności Koterii jest czynne poszukiwanie domów dla bezdomnych zwierząt. Dzięki niej prawdopodobnie co najmniej tysiąc kotów trafiło z ulicy do kochającego domu.

Pod poniższym linkiem znajdują się sprawozdania finansowe ośrodka wraz z liczbą wysterylizowanych w kolejnych latach zwierząt:

Niestety wciąż bardzo wyraźnie widać problem bezdomności zwierząt w naszym mieście. Mamy nadzieję, że działalność ośrodka Koteria, podtrzymywana dzięki dotacjom ze środków publicznych w ciągu najbliższych lat przyczyni się do ustabilizowania liczby bezdomnych kotów na tyle, aby wolontariusze, organizacje prozwierzęce i schroniska dla bezdomnych zwierząt odczuły wyraźnie spadek liczby bezdomnych, potrzebujących zwierząt. Co relatywnie przełoży się na koszt utrzymania tych jednostek.

Liczymy na Pani pomoc i pozdrawiamy serdecznie.

Izabela Korzińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Izabela Korzińska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.