Likwidacja bus pasa w dzielnicy Zagórze (Sosnowiec)

Wprowadzenie bus pasów w jednej z największych dzielnic Sosnowca, odbyło się bez konsultacji z mieszkańcami miasta. Niestety mieszkańcy, nie tylko dzielnicy Zagórze, są z tego powodu mocno niezadowoleni.

Przez Zagórze przejeżdża mnóstwo ludzi, gdyż jest to odcinek, którym ludzie docierają do licznych zakładów pracy - dotychczas przy dwóch pasach ruchu w godzinach szczytu 13-17 były tam duże korki.

Dodatkowo w Sosnowcu toczy się przebudowa trasy DK94 (obok Makro), stąd kierowcy wybierają drogę przez Zagórze, by uniknąć korków i utrudnień.
W niedalekiej przyszłości ma również powstać kompleks sportowy - mieszkańcy nie wyobrażają sobie powrotów z imprez sportowych.

Na prostej mamy 7 sygnalizacji świetlnych, dwa duże ronda i od niedawna bus pas... W miejscu, gdzie nikt nie narzekał na funkcjonowanie komunikacji miejskiej.

My, mieszkańcy Sosnowca, oczekujemy od władz miasta zmiany tej decyzji. Dlaczego realizowane są pomysły po cichu, bez zapytania mieszkańców o opinie? Pomysły, które nie wprowadzają żadnych udogodnień i są sporym utrudnieniem dla mieszkańców. Pomysły, które na pewno nie pomogą ekologii i w walce ze smogiem.

100603524_1632910160200276_484301474369634304_n.jpg

Fot. Krzysztof Jarzyna

Mieszkanka Sosnowca    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkanka Sosnowca do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.