List otwarty do organizatorów Festiwalu Conrada

Szanowni Państwo, Z wielką przykrością przyjęliśmy informację, że tegoroczna edycja Festiwalu Conrada, pomimo swojego hasła przewodniego „Natura Przyszłości”, nie przewiduje miejsca dla treści ani gości reprezentujących nurt fantastyki naukowej.

Mamy rok Stanisława Lema, pisarza, filozofa, futurologa, krytyka, ale również, co niektórzy zapominają, autora tak zwanej twardej fantastyki naukowej. Człowieka, na którym wielu współczesnych polskich autorów tego gatunku się wychowało i wzorowało. Dlatego przykro nam, gdy chwalą się Państwo 56 zaproszonymi gośćmi, a wśród nich zabrakło choćby jednego polskiego autora fantastyki naukowej, nurtu, który przecież ze swej natury skupia się na wizjach przyszłości, nowych problemach społecznych, kulturowych, moralnych i technologicznych. Mamy w Polsce doskonałych pisarzy tego gatunku, choćby Rafała Kosika ("Różaniec"), Marcina Sergiusza Przybyłka ("Granice Rzeczywistości"), Cezarego Zbierzchowskiego ("Distortion"), czy Romualda Pawlaka ("Podarować niebo"). Cała ta czwórka wychowała się na prozie Stanisława Lema i tworzą w myśl przekazywania głębszych treści i przesłań dotyczących przyszłości, a przy okazji nie odcinają się od fantastyki i korzeni tego gatunku, umiejętnie łącząc elementy rozrywkowe, pozwalające współczesnym czytelnikom lepiej przyswoić treść z głębszym przesłaniem.

W związku z powyższym, jako twórcy i fani polskiej fantastyki, apelujemy o rozważenie włączenia tematyki fantastyki naukowej w ramy Festiwalu, co przyczyniłoby się nie tylko do promowania znakomitych polskich autorów gatunku, ale również wzbogaciłoby treści kulturowe samego wydarzenia.

Grzegorz Czapski - redaktor naczelny czasopisma Magazyn "Biały Kruk", Maria Zdybska - fanka fantastyki    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Grzegorz Czapski - redaktor naczelny czasopisma Magazyn "Biały Kruk", Maria Zdybska - fanka fantastyki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.