List otwarty w sprawie zaśmiecania Lublina plakatami wyborczymi

List otwarty do kandydatów na posłów i senatoró z Lublina

w sprawie zaśmiecania miasta plakatami wyborczymi

Przed każdymi wyborami ulice naszego miasta zaśmiecane są ogromną ilością plakatów wyborczych. Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych jest zaniepokojone taką sytuacją. Zwracamy się ze stanowczym apelem do kandydatów na posłów i senatorów o poszanowanie dla środowiska naturalnego, i estetyki naszego miasta.

Do wyprodukowania tony papieru potrzebne jest ścięcie 17 drzew. Nie można tutaj pominąć energii, wody i ropy, którą zużywa się na produkcję, drukowanie i kolportaż plakatów. Jak wynika z naszych obserwacji coraz większa cześć plakatów wyborczych drukowana jest na trwalszych a zarazem bardziej szkodliwych dla środowiska materiałach syntetycznych.  Proponujemy, aby kandydaci zrezygnowali z tak szkodliwej dla środowiska formy działalności wyborczej. Dodatkowo domagamy się, aby każdy poważny polityk, poczuwający się do odpowiedzialności za konsekwencje swoich działań zobowiązał się do zrekompensowania środowisku przyrodniczemu posadzeniem jednego drzewa za każde 10 plakatów.

Wyborców, natomiast prosimy, aby nie oddawali swoich cennych głosów na kandydatów, których podobizny znajdują się na każdym możliwym słupie lub latarni. Osoby takie już w trakcie kampanii stawiają swój własny cel ponad dobro środowiska, estetycznego wyglądu miasta a nade wszystko naszego wspólnego dobra społecznego.

Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych

www.ssnp.ovh.org

Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.