Murem za prawem do obrony

Szanowna Społeczności Pracowników Pedagocznych Akademii Dobrej Edukacji, Szanowny Zarządzie Stowarzyszenia Dobrej Edukacji, Szanowna Pani Dyrektor Florek

Wyrażamy swój sprzeciw wobec nieuzasadnionemu wszczynaniu procedury usunięcia Pawła Zarzyckiego z listy uczniów Liceum Dobrej Edukacji. Uważamy, że każdy konfilkt można rozwiązać rozmową a prawo do obrony przysługuje każdemu oskarżonemu. W myśl idei dobrej edukacji jeśli rzeczywiście doszło do naruszenia przez Pawła statutu powinien on zostać o tym niezwłocznie poinfomowany i mieć możliwość wyjaśnić tą sytuację. Nie ma z naszej strony zgody na to, by władze szkoły usuwały niewygodnych uczniów pod pretekstem złamania regulaminu nie dając nawet do wiadomości oskarżonego informacji co mu się zarzuca i pozbawiając go prawa do obrony. Takie działania nie kojarzą nam się z marką Akademii Dobrej Edukacji i są sprzeczne z jej założeniami działania przede wszystkim w interesie ucznia. Ta sytuacja godzi w dobre imię Akademii Dobrej Edukacji i podważa nasze zaufanie do kadry zarządzającej szkołą. Żądamy poinformowania Pawła o zarzucanych mu czynach i umożliwienia mu udziału w jutrzejszej społeczności nauczycieli bądź zapewnienia mu innej możliwości obrony przed oskarżeniami.

Składając podpis, uprawniam Marek Ługowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.