NIE ! DLA LIKWIDACJI KRAKOWSKIEGO SZKOLNEGO OŚRODKA SPORTOWEGO

W związku z Zarządzeniem Pana Prezydenta Miasta Krakowa Nr 939/2020 z dniem 31 grudnia 2020 r. ulega likwidacji w obecnej formie organizacyjnej Krakowski Szkolny Ośrodek Sportowy (KSOS). W jego miejsce ma powstać nowy podmiot utworzony z połączenia naszego Ośrodka z Międzyszkolnymi Ośrodkami Sportowymi

Po przekształceniu, Krakowski Szkolny Ośrodek Sportowy nie będzie już jednostką oświatową. Przestanie być miejscem przyjaznym i bezpiecznym, przeznaczonym dla dzieci i młodzieży.  Rodzice  uczestników zajęć będą zobowiązani do częściowego finansowania działalności statutowej. Rodzaj zajęć uzależniony będzie od ilości uczestników, którzy poniosą częściowe koszty ich organizacji i prowadzenia. Przy obecnych bezpłatnych zajęciach, z dobrowolną składką na Radę Rodziców będzie to znacząca różnica! Ponadto zgodnie z założeniami będzie można rozszerzyć  ofertę placówki o płatne zajęcia dla dorosłych, co z kolei wiązać się może np. z bezpieczeństwem młodszych, ograniczeniami w dostępności do sal, itp.

Ośrodek został powołany 55 lat temu na terenach podarowanych przez prywatną osobę. Osoba ta wyraziła wolę, aby powstało w Krakowie miejsce, gdzie bezpłatnie będą prowadzone zajęcia, które poprawią stan zdrowia dzieci i młodzieży. Dotychczas pozostawaliśmy wierni woli darczyńcy.

W myśl planowanych zmian misja naszej placówki zostanie zrównana w swojej ofercie z formą działalności gospodarczej świadczącej usługi.
Nie jest zrozumiała decyzja p. Prezydenta, aby przekształcić ten wyjątkowy w skali kraju i za granicą Ośrodek w placówkę, jakich na rynku wiele.

W  nowej formie organizacyjnej instruktorzy  przestaną być nauczycielami - zatrudnieni będą w oparciu o kodeks pracy. Prowadzenie zajęć w dotychczasowych formułach na pewno nie będzie możliwe.

Decyzja ta z całą pewnością będzie bardzo kosztowna (wystarczy policzyć koszt obsługi prawnej, koszty administracyjne i osobowe). Jeżeli faktycznie miasto poszukuje oszczędności np. poprzez wyłączanie oświetlenia ulic, to może również zrezygnuje ze zbędnego wydatku w postaci likwidacji pewnych jednostek i powoływaniu nowych. To naprawdę nie jest czas na kosztowne eksperymenty organizacyjne i tworzenie od podstaw niesprawdzonych instytucji opłacanych z kasy miejskiej.

Projekt uzyskał już pozytywną opinię prawną i ma być przyjęty przez radnych miasta Krakowa w trybie jednego czytania dnia 29.04.2020r, co oznacza bardzo krótki czas na jakąkolwiek możliwość jego zablokowania.

Dlatego zwracamy się z gorącym apelem do Rodziców i sympatyków Krakowskiego Szkolnego Ośrodka Sportowego o pomoc.  Trzeba wszelkimi możliwymi sposobami dotrzeć do mediów, portali społecznościowych i zainteresować ich problemem. Trzeba dotrzeć do radnych z informacją, że nie można likwidować i przekształcać placówki, w której od lat z powodzeniem kształci się, wychowuje i  dba o wszechstronny rozwój ponad 12.500 dzieci i młodzieży tygodniowo (dane wg arkuszy organizacyjnych placówek w roku szkolnym 2019/2020 ).

Poruszmy niebo i ziemię, by  projekt został odrzucony przez radnych naszego miasta.

W Was wielka nadzieja!

Tylko WSPÓLNIE  możemy coś zrobić.

Bardzo Państwa prosimy o pomysły, pomoc i działanie. DZIĘKUJEMY!

Sympatycy i Rodzice uczestników zajęć z Krakowskiego Szkolnego Ośrodka Sportowego

Arkadiusz Mielniczek    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Arkadiusz Mielniczek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.