NIE DLA LIKWIDACJI TORU MOTOCROSSOWEGO

PETYCJA DOTYCZĄCA PRZEDŁUŻENIA UMOWY DZIERŻAWY DZIAŁKI NA TOR MOTOCROSSOWY W WASILKOWIE

My, niżej podpisani, zwracamy się z uprzejmą prośbą o przedłużenie umowy dzierżawy działki przeznaczonej na tor motocrossowy w Wasilkowie, będącej własnością Miasta i Gminy Wasilków. Wniosek ten jest składany przez podlaskie Stowarzyszenie Motocyklowe OFFROAD Białystok, które od lat jest odpowiedzialne za organizację wydarzeń związanych z motocrossowym sportem w Wasilkowie.

Pragniemy przypomnieć, że 15 lat temu, gdy zaczęła się dzierżawa działki, na jej obszarze istniało nielegalne wysypisko śmieci. Członkowie klubu Offroad Białystok, z własnej inicjatywy i na własny koszt, podjęli się trudu posprzątania tego obszaru, przekształcając nielegalne wysypisko w nowoczesny tor motocrossowy. Ta inicjatywa nie tylko przyczyniła się do poprawy estetyki terenu, ale także stworzyła miejsce, które dziś stanowi ważny element aktywności podlaskiej społeczności motocyklowej.

Tor motocrossowy, będący miejscem treningów i zawodów, stał się symbolem transformacji terenu z nielegalnego wysypiska śmieci na funkcjonalną przestrzeń sportową. Organizowane wydarzenia motocrossowe przyciągają nie tylko pasjonatów sportu, ale także promują odpowiedzialne podejście do środowiska naturalnego.

Dzięki istnieniu toru motocrossowego, zaobserwowaliśmy także zmniejszenie ilości motocyklistów jeżdżących po łąkach i lasach, co przekłada się na ochronę lokalnego ekosystemu. Tor stanowi swoiste centrum, gdzie miłośnicy motocrossu mogą rozwijać swoje pasje w kontrolowanych warunkach, eliminując nielegalne i szkodliwe praktyki.

Pragniemy zaznaczyć, że na torze motocrossowym w Wasilkowie wychowali się obecni mistrzowie w motocrossie i cross country, którzy dziś są wzorami dla młodych adeptów sportu. Ci utalentowani zawodnicy nie tylko odnieśli sukcesy na krajowych i międzynarodowych arenach, ale również z dumą promują Wasilków jako miejsce swoich treningów i rozwoju sportowego.

Dzięki tym osiągnięciom, Wasilków zyskuje uznanie jako miejsce sprzyjające rozwojowi talentów motocrossowych. Obecni mistrzowie, korzystając ze swojego autorytetu, promują Wasilków nie tylko wśród miłośników sportu, ale również na szeroką skalę, przyciągając uwagę mediów i sponsorów.

W związku z nadchodzącym końcem obecnej umowy dzierżawy, zwracamy się z gorącą prośbą o rozważenie przedłużenia umowy na kolejny okres. Działalność motocrossowa nie tylko przyczynia się do rozwoju sportu, ale jest także kontynuacją sukcesu społecznościowej inicjatywy sprzed lat.

Wierzymy, że utrzymanie toru motocrossowego w Wasilkowie przyczyni się do dalszego rozwoju lokalnej społeczności motocrossowej, wspierając aktywny tryb życia mieszkańców i przyczyniając się do ochrony środowiska naturalnego. Dlatego zwracamy się z uprzejmą prośbą o pozytywne rozpatrzenie naszego wniosku.

Z poważaniem,
Łukasz Iwaniak
Prezes OFFROAD Białystok

Łukasz Iwaniak Prezes OFFROAD Białystok    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Łukasz Iwaniak Prezes OFFROAD Białystok do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.