Nie dla nauczania stacjonarnego od września dla szkół średnich i starszych klas SP

Szanowni Rodzice, Nauczyciele, Pracodawcy, kierujemy ten apel do ZNP, MEN i Samorządów lokalnych.

Bezpieczeństwo dla dzieci, nauczycieli i ich rodzin jest dla Nas na pierwszym miejscu!

Chcemy nauczania zdalnego od 1 września dla uczniów szkół średnich i wyższych klas szkoły podstawowej, którzy mogą samodzielnie zostać w domu. Ze względu na rosnącą liczbę zakażeń, brak zabezpieczeń dla nauczycieli i uczniów, brak możliwości zachowania dystansu oraz duża liczebność klas, przemieszczanie się uczniów na terenie szkoły oraz przebywanie we wspólnych przestrzeniach (szatnia, toaleta, korytarze etc.) nauczanie zdalne jest w tej chwili jedynym sposobem, aby uchronić dzieci oraz kadrę nauczycielską. Dodatkowym problemem jest dojeżdżanie do szkoły środkami komunikacji miejskiej z różnych miast, a także praca nauczycieli w wielu placówkach, co ułatwi transmisję wirusa i utrudni znalezienie ognisk oraz potencjalnych zarażonych. Chcemy uniknąć kwarantanny, masowych zwolnień lekarskich, niskiej frekwencji na lekcji, a przede wszystkim nie chcemy narażać dzieci i nauczycieli na utratę zdrowia i życia.

Chcemy również ochronić zdrowie nauczycieli oraz dzieci z klas I-III poprzez zmniejszenie ilości uczniów w szkołach podstawowych, w momencie, gdy klasy IV-VIII przejdą na nauczanie zdalne. Dzięki temu, będzie możliwe odizolowanie dzieci w mniejszych grupach, zorganizowanie zmianowych przerw, ograniczony kontakt nauczycieli i uczniów ze sobą. Będzie to również korzystne dla rodziców, którzy chcą posłać dzieci do szkoły, gdzie będą miały zapewnioną opiekę, w momencie, gdy nie przysługuje im już zasiłek opiekuńczy.

Nauka zdalna jest także ochroną dla rodzin uczniów, gdyż potencjalna kwarantanna będzie wiązała się z kwarantanną w placówkach, do których będzie uczęszczało rodzeństwo ucznia, a także w firmach i zakładach pracy, w których pracują ich rodzice. Będzie to duży cios dla gospodarki kraju i olbrzymie przeciążenie dla służby zdrowia, szczególnie w sytuacji, gdy pediatrów jest tak mało. Dzięki nauce zdalnej, uda się również zabezpieczyć starsze osoby, które w dużej mierze przejmują opiekę nad dziećmi po szkole, a także chorych na choroby przewlekłe, onkologiczne, wady serca, astmę etc., rodziców samotnie wychowujących dzieci bojących się utraty pracy, przez ciągłe L4 na dziecko czy pobyt na kwarantannie.

Jeśli możemy w ten sposób ograniczyć transmisję wirusa i umożliwić dzieciom powrót do BEZPIECZNEJ szkoły, przejdźmy na nauczanie zdalne. Sądząc po ciągle wzrastającej liczbie zakażonych, otwarcie szkół będzie krokiem w tył w walce z epidemią.

Rodzice i Nauczyciele    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rodzice i Nauczyciele do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.