NIE dla wycinki wierzb na bulwarze Inflanckim w Krakowie, TAK dla ocalenia "drzew życia"!

Szanowny Pan Prezydent
Jacek Majchrowski
Urząd Miasta Krakowa

Szanowny Panie Prezydencie,

Wyjątkowe dwie wierzby na bulwarze Inflanckim w Krakowie czeka wycinka!
Dwie wierzby i topola na bulwarze Inflanckim pomiędzy Mostem Grunwaldzkim a Skałką. Tak, te ikoniczne wręcz wierzby, które przetrwały burze i wichury, mają zostać wycięte. Obecny stan drzew to niestety lata zaniedbań, brak pielęgnacji i troski, co doprowadziło do wniosków o wycinkę. Uważam, że nadal można im pomóc np. podeprzeć, ogrodzić i zostawić jako "drzewa życia".

Wycięcie tych drzew na zawsze zmieni widok bulwarów, do którego tak się przyzwyczailiśmy. Znikną ogromne drzewa dające nam cień, chłód i tlen. Nie będzie już pikników pod ich zielonym rozłożystym parasolem i pocałunków wśród konarów.

Chcę uratować wierzby, zachować je dla potomnych. Apeluję o ogrodzenie każdej z nich, tak, aby spacerowicze nie wdrapywali się na nie, oraz aby odłamujące się kawałki drzew nie zrobiły nikomu krzywdy i nadanie im statusu „drzewa życia”. Pokażmy w ten sposób, "jak wiele 'życia' jest w martwym drewnie, tajemniczego świata roślin, zwierząt i grzybów, związanych z rozkładającymi się kłodami, wykrotami, pniakami i konarami drzew." Wszak "stara dziuplasta wierzba nie przynosi ujmy parkowi, a dla porastających ją porostów i zamieszkujących jej próchnowiska bezkręgowców stanowi bezpieczny 'dom'." Takie "Drzewo życia" mogłoby tez stanowić doskonałą lekcję biologii, ekologii czy przyrody dla dzieci i młodzieży.

Chcę, aby Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie zachował te drzewa do całkowitego rozkładu, tym samym wprowadzając zupełnie nowe w Krakowie określenie - "drzewa życia" - i zapoczątkowując w ten sposób, na wzór Lasu Bielańskiego w Warszawie, erę szacunku dla sędziwych drzew i żywych lekcji przyrody.

Katarzyna Pilitowska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Katarzyna Pilitowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.