Petycja o przedłużenie zdalnego nauczania do końca roku szkolnego

EkJsKI0WAAUsnRT.jpg

Ministerstwo Edukacji i Nauki,

ul. Wspólna 1/3, 00-529 Warszawa

Szanowny Panie Ministrze Edukacji i Nauki.

My, polscy uczniowie, wyrażamy swoją obawę przed powrotem do szkół.

Szkoły są jednym z głównych miejsc, w których przenoszony jest koronawirus. Pokazała to jesienna fala pandemii. Również na wiosnę, otwarcie szkół (naszczęście tylko klas 1-3), spowodował wzrost zachorowań na koronawirusa.

Nasi nauczyciele i rodzice są niezaszczepieni (nauczyciele 2-gą dawkę otrzymają dopiero w maju), co może przyczynić się do choroby, a czasem może śmierci niektórych z nich. Skutki psychiczne dla młodzieży spowodowane cierpieniem bliskich będą dużo gorsze, niż jakiekolwiek dotychczasowe negatywne skutki nauczania na odległość.

Jednocześnie pragniemy zauważyć, że edukacja zdalna ma duży potencjał. Powinniśmy stale pracować nad jej rozwojem. Jest to nie tylko najbezpieczniejsze rozwiązanie podczas pandemii, ale również w czasie klęsk żywiołowych, gdy trzeba zamknąć szkoły z powodu np. zalania.

Ponadto, wiele branż bardziej potrzebuje otwarcia. Restauratorzy i hotelarze tracą swoje dorobki, ponieważ musieli zamknąć swoje interesy z powodu rozwoju pandemii. Szkoły natomiast mogą pozostać zamknięte bez negatywnych konsekwencji gospodarczych.

Liczymy na to, że otwieranie szkół, a w szczególności średnich, zostanie odłożone w czasie. Boimy się naszych dziadków, nauczycieli i rodziców. Apelujemy, aby szkoły pozostały zamknięte do końca bieżącego roku szkolnego.

Z poważaniem,

Polscy uczniowie

#NieOtwierajcieSzkol #STOPschoolsreopening #UczniowieBezWyboru

Składając podpis, uprawniam VL0 UND4RGR0UND do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.