Obniżenie uposażeń senatorskich, poselskich, ministerskich oraz Prezydenta RP

4) Kancelaria Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej

5) Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologi

PETYCJA

Składam w imieniu swoim oraz osób podpisanych petycję w sprawie obniżenia uposażeń poselkich, senatorskich, ministerskich oraz Prezydenta RP do kwoty jakiej proponuje się przedsiębiorcom.

Postulat:

Celem obniżenia kosztów funkcjonowania Państwa oraz umożliwienia zapoznania się z sytuacją przedsiębiorców - proponujemy ustawodawcom możliwość zapoznania się w praktyce ze swoimi ustawami.

Zgodnie z wymogami stawianymi przedsiębiorcom postuluję o zawieszenie wypłat uposażeń posłom, senatorom, ministrom w tym Prezesowi Rady Ministrów oraz Prezydentowi RP do czasu zakończenia stanu epidemilogicznego w Rzeczpospolitej Polskiej.

Uposażenie w wysokości 2080 zł (80% kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2020 r.), które zrekompensują utratę przychodów, może zostać wypłacone jedynie pod warunkiem wykazania spadku przychodów o 30% w danym miesiącu względem roku 2019 - liczonym według miesiąca poprzedniego od miesiąca w którym składa się wniosek o świadczenie postojowe.

Pomoc może być otrzymana maksymalnie w 3 następujących po sobie miesiącach.

UZASADNIENIE

Tarcze, które powstawały do tej pory nie stanowią formy pomocy, jaka uchroni przedsiębiorców przed upadłością oraz zadłużeniem się.

Nie ma idealnego przykładu zapoznania się z uchwalonymi "Tarczami Antykryzysowaymi przez ustawodawców,  niż skorzystanie z mechanizmów uchwalonych przez siebie.

Oprócz korzyści ekonomicznych dla skarbu Państwa, z  pewnosćią pozwoli to na zapoznanie się praktyczny z ustawami.

KORZYŚCI

Główną korzyścią jest ochrona budżetu Państwa przed nadmiernymi wydatkami oraz zauważenie problemu, z którymi borykają się obywatele, przedsiębiorcy, którzy codzienie zmagają się ze skutkami epidemii.

w imieniu swoim oraz osób podpisanych

Marcin Mazurowski

Marcin Mazurowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Marcin Mazurowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.