Ocalmy bary mleczne

ul. Świętokrzyska 12

kancelaria@mf.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze!

Pragniemy wyrazić swój sprzeciw wobec zmian w prawie, prowadzących do ograniczenia funkcjonowania barów mlecznych. Nasze głębokie zaniepokojenie budzi rozporządzenie, wprowadzone dnia 9 grudnia 2014 r., drastycznie ograniczające listę potraw, na które bary mleczne mogą otrzymywać dotacje ministerialne.

Jako mieszkańcy i mieszkanki polskich miast uważamy bary mleczne za niezwykle istotny element tkanki miejskiej. Pełnią one wiele bardzo istotnych funkcji społecznych. Nie tylko dostarczają one pełnowartościowego jedzenia osobom o niskich dochodach, ale - jako lokale niekiedy “kultowe” i odwiedzane przez rozmaite grupy społeczne - są również jedynymi jadłodajniami, w których spotykają się osoby o różnym statusie materialnym.

Uważamy, że obecna zmiana w przepisach, która de facto uniemożliwia barom mlecznym korzystanie ze składników innych, niż wymienionych w rozporządzeniu Ministerstwa Finansów, odbije się negatywnie na jakości sprzedawanych tam potraw i pozbawi osoby o niskich dochodach możliwości zjedzenia nie tylko pożywnego, ale również smacznego, pełnowartościowego posiłku. Spowoduje to również ograniczenie klienteli do grupy najbiedniejszych klientów, a więc pozbawi bary ich ważnej funkcji miejsca łączącego różne grupy społeczne.

Co więcej, tak drastyczne ograniczenie dotacji dla barów mlecznych może doprowadzić do całkowitego ich zniknięcia z ulic polskich miast. Bary mleczne, często mylnie utożsamiane z dziedzictwem PRL, w rzeczywistości są elementem polskiego dziedzictwa społeczno-kulturowego już od końca XIX wieku, kiedy powstał pierwszy bar mleczny. W 1918 roku sieć barów mlecznych objęła cały kraj i już wtedy były one alternatywą dla droższych jadłodajni. Wprowadzanie przepisów zagrażających ich istnieniu oznacza, po raz pierwszy od niemal 150 lat, ryzyko zatarcia tak istotnego elementu naszej historii i dziedzictwa, który przetrwał różne epoki i zawirowania historyczne.

Dlatego domagamy się od Ministerstwa Finansów utrzymania dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych (według obowiązujących w 2014 r. przepisów) i wycofania się ze wprowadzonych ww. rozporządzeniem zmian w przepisach. Postulujemy także, aby wszelkie zmiany prowadzące do uporządkowania przepisów odbywały się po konsultacjach z samymi prowadzącymi bary mleczne.

Jan Mencwel (Stow. Miasto Jest Nasze)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Jan Mencwel (Stow. Miasto Jest Nasze) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.