Ochrona mieszkańców osiedla Leśnego w Wasilkowie przed hałasem poprzez wybudowanie ekranów dźwiękochłonnych, podczas realizacji planowanej inwestycji - budowy drogi ekspresowej S19

Podmiot, do którego wnoszona jest petycja:

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad
Oddział w Białymstoku
ul. Zwycięstwa 2, 15-703 Białystok

PETYCJA W SPRAWIE

Ochrony Mieszkańców osiedla Leśnego w Wasilkowie przed hałasem poprzez wybudowanie ekranów dźwiękochłonnych, podczas realizacji planowanej inwestycji - budowy drogi ekspresowej S19

My, niżej podpisani, zwracamy się z uprzejmą prośbą o zamontowanie ekranów tłumiących hałas na odcinku osiedla Leśnego w Wasilkowie, podczas realizacji inwestycji polegającej na budowie drogi ekspresowej S19. Wnosimy o uwzględnienie ekranów akustycznych w projekcie  budowlanym, opracowywanym przez wyłonionego w drodze przetargu wykonawcę inwestycji – firmę UNIBEP S.A. Jednocześnie zaznaczamy, że chodzi nam o  wybudowanie wysokich i skutecznie tłumiących hałas ekranów. Wniosek ten jest składany przez mieszkańców osiedla Leśnego w Wasilkowie. Prosimy o przekazanie go wykonawcy inwestycji oraz wszystkim osobom decyzyjnym w sprawie.

Domagamy się ochrony naszych domostw przed uciążliwym hałasem, a także spalinami wydobywającymi się z pojazdów uczęszczających po drodze krajowej.

Inwestycja przyczyni się do zwiększenia poziomu hałasu w naszych domach. Zostanie ona zrealizowana po stronie naszego osiedla. W planach jest druga jezdnia (po stronie południowej), a więc pas drogowy i ruch zostanie przybliżony do naszych domostw. Wycięcie drzew na poczet realizacji inwestycji sprawi, że do osiedla Leśnego będzie docierać większy szum, huk i hałas oraz więcej spalin - na co się nie godzimy.

Hałas jest nie do zniesienia już w chwili obecnej. Od rana do późnej nocy słychać nieustanny „szum i huk” poruszających się po drodze pojazdów. Pragniemy zaznaczyć, że prognozowanie hałasu dla naszego osiedla powinno uwzględniać czynnik uciążliwego nocnego hałasu. W nocy (często około północy) słyszany jest „pisk” opon i wycie silników - odgłosy ścigania się motocykli lub innych pojazdów. Sen przy otwartych oknach w takim hałasie jest czasem wręcz niemożliwy. Hałas przeszkadza przez cały rok, jednak najbardziej uciążliwy jest wiosną i latem, kiedy okna są otwarte, a my odpoczywamy na naszych podwórkach.  Hałas bardzo mocno zakłóca spokój i obniża nasz i naszych dzieci komfort życia codziennego.

Prognozowanie hałasu powinno uwzględniać zaistnienie sytuacji przejściowej w jakiej znajduje się obecnie nasz kraj. Zwracamy więc uwagę na fakt, że obecnie mamy do czynienia z sytuacją przejściową, kiedy granica na Kuźnicy jest zamknięta. Można przewidzieć, że ruch pojazdów zwłaszcza tirów po otworzeniu granicy będzie znacznie większy, co mocno nasili hałas dla naszego osiedla.

Mieszkańcy osiedla Leśnego w Wasilkowie domagają się swoich praw. Osiedliliśmy się w pobliżu lasu, aby mieć spokój i ciszę i to był główny czynnik wpływający na nasze decyzje związane z zakupem działki i pobudowaniem się w tym miejscu. Sama nazwa osiedla „Leśnego” upoważnia nas - jego mieszkańców do tego, aby domagać się swoich praw – prawa do ciszy i spokoju. Dlatego wyrażamy nadzieję, że niniejsza petycja zostanie rozpatrzona z należytą uwagą, w efekcie pozytywnie.

Z poważaniem,
Jolanta Skowrońska
mieszkanka osiedla Leśnego w Wasilkowie (ul. Leszczynowa)

Jolanta Skowrońska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Jolanta Skowrońska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.