parking wielopoziomowy i stacja benzynowa zamiast kolejnego 15p. bloku w rejonie skrzyżowania ul. Fieldorfa/Jugosłowiańska

Szanowni Państwo,

zgodnie z pierwszym projektem planu zagospodarowania przestrzennego Gocław Wał Miedzeszyński, miała zostać zachowana stacja Circle K i dodatkowo mógł powstać 6p. budynek usługowy (tożsamy jak na rogu ul. Fieldorfa /Umińskiego (Rech-medica). Złożyłam wniosek do biura architektury o zmianę w planie i usytuowanie w tym miejscu (róg ul. Fieldorfa/Jugosłowiańska) stacji benzynowej i parkingu wielopoziomowego dla mieszkańców oraz możliwości wykorzystania jako P+R dla przyszłej stacji metra. Niestety mój wniosek został odrzucony, a został przyjęty wniosek SM Gocław-Lotnisko o zmianę w/w terenu i postawienie 15p. bloku mieszkalnego. Biuro architektury niestety przychyliło się do wniosku SM i zamiast stacji benzynowej i lokalu usługowego lub stacji benzynowej i parkingu wg. nowego projektu planu zagospodarowania przestrzennego stanie kolejny blok mieszkalny.

Zmiana oznacza, że:

- mieszkańcy stracą stacje benzynową i de facto zostanie tylko ta przy ul. Ostrobramskiej -nie będzie dodatkowych miejsc parkingowych

-mieszkańcy Wawra przyjeżdżający do metra będą "blokować" miejsca mieszkańcom bo nie będą mieli gdzie zaparkować (brak parkingu P+R)

W dniu 29.08.2023 komisja ładu przestrzennego m.st. Warszawy będzie obradować nad w/w planem zagospodarowania przestrzennego. To ostatni moment ażeby przedstawiciele miasta stworzyli plan dla mieszkańców i zmniejszyli problem parkowana na Gocławiu i  nie dali zielonego światła dla kolejnej inwestycji SM czyli dla dewelopera.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o podpisanie niniejszej petycji ażeby pokazać komisji, a następnie Radzie Miasta jaka jest wola mieszkańców i potrzeba zachowania stacji benzynowej i zbudowanie miejsc parkingowych.

Maria Umińska- Żak Radna Dzielnicy Praga Południe m.st.Warszawy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Maria Umińska- Żak Radna Dzielnicy Praga Południe m.st.Warszawy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.