Petycja do Marszałka Województwa Podlaskiego, Zarządu i Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego o natychmiastowe uruchomienie działania Oddziału Dziecięcego oraz w Szpitalu Wojewódzkim w Łomży!

Petycja mieszkańców Łomży i Powiatu Łomżyńskiego

do

Marszałka Województwa Podlaskiego: Sz.P. A. Kosickiego,

i Zarządu Sejmiku Województwa Polaskiego

oraz Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego.

My mieszkańcy Łomży i powiatu łomżyńskiego,

zwracamy się o natychmiastowe przywrócenie pracy Oddziału Dziecięcego w Szpitalu Wojewódzkim w Łomży oraz zapewnienie opieki ortopedycznej i chirurgicznej oraz okulistycznej w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.

Jako pełnoprawni obywatele Rzeczypospolitej Polskiej żądamy zapewnienia opieki medycznej dla dzieci w Szpitalu Wojewódzkim w Łomży. Jako Suweren żądamy wykonania zawartych w Konstytucji praw a szczególnie w punkcie 3 art 68 Konstytucji Rzczypospolitej. Konstytucja jako najwyższy akt prawny Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązuje władze wybrane przez Suweren do wykonywania zawartych w niej zapisów, praw i obowiązków. Prawo do opieki medycznej mają wszyscy obywatele Polski a szczególnie dzieci. Wzywamy więc władze województwa do respektowania i realizacji prawa do opieki medycznej o którym mówi Konstytucja, zgodnie z art.68 Konstytucją Rzeczpospolitej Polskiej:
1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.( Dz.U.1997.78.483)

Trybunał Konstytucyjny w wyroku z 23 marca 1999 r. (sygn. K. 2/98) potwierdził, że ,,…z tego przepisu należy wywieść podmiotowe prawo jednostki do ochrony zdrowia oraz obiektywny nakaz podejmowania przez władze publiczne takich działań, które są konieczne dla należytej ochrony i realizacji tego prawa.”
Zadania władz publicznych w zakresie zapewnienia równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej obejmują w szczególności:
1. tworzenie warunków funkcjonowania systemu ochrony zdrowia;
2. analizę i ocenę potrzeb zdrowotnych oraz czynników powodujących ich zmiany;
3. promocję zdrowia i profilaktykę, mające na celu tworzenie warunków sprzyjających zdrowiu;
4. finansowanie w trybie i na zasadach określonych ustawą świadczeń opieki zdrowotnej.
Uszczegółowienie tych zadań i przypisanie ich konkretnym jednostkom samorządu terytorialnego i administracji rządowej zawierają przepisy art. 7-11 u.ś.o.z.

Dzieci z Łomży i Ziemi Łomżyńskiej zostały pozbawione opieki medycznej w przypadku nagłego zachorowania lub urazu. Taka sytuacja jest nie dopuszczalna, ponieważ najbliższe szpitale mieszczą się w Białymstoku oddalonym o ponad 70km. Nagły uraz lub zachorowania nie pozwala na tak długi czas oczekiwania na pomoc medczyną. W tej sytuacji istnieje poważne zagrożenie dla zdrowia i życia najmłodszych obywateli Rzeczypospolitej Polskiej.

Konwencja Praw Dziecka jako prawo międzynarodowe obowiązuje też władze Polskie i władze samorządowe. Brak opieki medycznej oraz oddziału ratunkowego dla dzieci jest wprost naruszeniem praw dzieci zawartych w tej Konwencji.

Zwracamy się więc z żadaniem podjęcia natychmiastowych działań w celu utworzenia pomocy medycznej w SOR Szpitala Wojewódzkiego w Łomży oraz natychmiastowe uruchomienie Oddziału Dziecięcego w Szpitalu Wojwódzkim w Łomży.

Żądamy podjęcia formalnych decyzji i skutecznych działań w celu spełnienia powyższych postulatów.

W przypadku braku podjęcia bezzwłocznie realnych prawnych i technicznych działań w celu zapewnienia opieki medycznej dla dzieci z Łomży i powiatu Łomżyńskiej oraz Ziemii Łomżyńskiej, będziemy zmuszeni, jako obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, wystąpić na drogę sądową i prawną krajową a także przewidzianą w prawie Unii Europejskiej, w celu dochodzenia praw Konstytucyjnych dzieci Ziemi Łomżyńskiej.

Mieszkańcy miasta Łomża oraz mieszkańcy Powiatu Łomżyńskiego, rodzice dzieci Ziemi Łomżyńskiej.

Składając podpis, uprawniam Barbara Dolecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.