Petycja dotycząca zablokowania decyzji o zamknięciu Filii Bibliotecznej w Lucynowie

Zwracam się do Was z prośbą o podpisanie petycji, związanej z decyzją o zamknięcie Filii Bibliotecznej w Lucynowie. Bibioteka jest dla wielu osób jedynym iejscem spotkań z kulturą, z książkami. W momencie zamkncięcia biblioteki, wiele osób w tym seniorów i dzieci nie będzie miało możliwosci korzystania z bezpłatnego dostępu do ksiązek czy komputera.  Nie dajmy zamknąć naszje biblioteki, pokażmy że zależy nam na dostępie do kultury! Z góry dziękuję Wam za każdy podpis.

Poniżej zamieszczam tekst petycji. Bardzo Was proszę o poparcie petycji.

Lucynów 20.12.2017

PETYCJA

Rada Miejska

w Wyszkowie

My, niżej podpisani zwracamy się z prośbą o zablokowanie decyzji o likwidacji Filii Bibliotecznej w Lucynowie. Decyzję o napisaniu tej petycji podjęliśmy po ukazaniu się na stronie Rady Miejskiej porządku sesji, w którym jako pierwszy punkt do rozpatrzenia jest właśnie likwidacja tej biblioteki.

Już kilka lat temu chciano zlikwidować Filię Biblioteczną w Lucynowie ale wsparcie naszego byłego radnego Pana Eugeniusza Zaremba utrzymała nasz dostęp do kultury w naszej okolicy.

Wiemy, że spada czytelnictwo w Polsce. Rozwój czytelnictwa w naszym kraju jest jednym z priorytetów Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Resort prowadzi szereg działań, aby zainicjować pozytywny trend czytelnictwa na naszym obszarze. Podstawowe narzędzie realizacji polityki pro czytelniczej MKiDN stanowi ,,Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa”. Jednym z elementów jest Program wieloletni ,,Narodowy Program rozwoju Czytelnictwa”, który ma zagwarantować możliwie jak najszerszy, najwygodniejszy i przede wszystkim bezpłatny dostęp do książek poprzez wzmacnianie roli bibliotek jako lokalnych ośrodków życia społecznego.

Nasi przedstawiciele, którzy mieli nas reprezentować oraz dbać o nasz społeczny interes, chcą nam ten dostęp uniemożliwić, poprzez likwidację Filii Bibliotecznej w Lucynowie. Wiele osób korzysta z dóbr biblioteki, seniorzy Lucynowa a także dzieci ze Szkoły Podstawowej w Lucynowie to główna grupa czytelnicza w Bibliotece. Pytamy gdzie będą mogli korzystać z dóbr kultury, gdzie uczniowie będą mogli korzystać bezpłatnie z komputera i Internetu, wypożyczać lektury (których ilość w szkolnej bibliotece SP Jana Brzechwy w Lucynowie nie jest wystarczająca dla wszystkich uczniów) oraz gdzie będą mogli spędzać czas poza szkolny na wspólnych zajęciach, rozwijających ich umiejętności? Prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby, w imieniu całej społeczności i sympatyków Filii Bibliotecznej w Lucynowie.

W imieniu mieszkańców

……………………………………..

Do wiadomości:

-Rada miejska w Wyszkowie,

-Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Paulina Stosio-Denis    Skontaktuj się z autorem petycji