Petycja o zmianę nazwy ul. Jana Pawła II w Sulechowie na ul. Świebodzińską

Do Rady Miejskiej w Sulechowie

ul. Plac Ratuszowy 6
66-100 Sulechów

Ulica Jana Pawła II należy do najważniejszych przestrzeni publicznych Sulechowa. Jako główna oś urbanistyczna jest głęboko osadzona w historii i współczesności naszego miasta. Ta ulica zasługuje na patronat, który nie budzi etycznych ani prawnych wątpliwości. Historycznie uzasadnioną nazwą jest ul. Świebodzińska. Taka zmiana byłaby analogiczna dla dużej ulicy Sulechowskiej, która istnieje w Świebodzinie.

Obecny patron ulicy papież Jan Paweł II jest postacią, na której ciążą poważne zarzuty związane z pedofilią i korupcją w kościele katolickim. Jako głowa tej instytucji Karol Wojtyła ponosi kierowniczą odpowiedzialność za przestępstwa popełnione w czasie jego pontyfikatu przez podległych mu kapłanów i hierarchów. Liczymy na pełne i uczciwe rozliczenie przestępstw kleru. Jednak już teraz domagamy się zmiany nazwy ulicy z Jana Pawła II na Świebodzińską

Podpisując, upoważniam Paweł Wita do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.