Petycja o zniesienie nakazu zasłaniania nosa na świeżym powietrzu oraz promocję zdrowego trybu życia

Petycja do Premiera RP, Mateusza Morawieckiego, o zniesienie nakazu zasłaniania nosa w przestrzeni publicznej na świeżym powietrzu oraz promocję zdrowego trybu życia

Skupiając się na walce z jedną chorobą nie możemy zapominać o innych. Warto więc promować te metody profilaktyki, które wpłyną ogólnie korzystnie na nasze zdrowie. Kluczowe jest przede wszystkim czyste powietrze, by zmniejszyć ryzyko chorób układu oddechowego i dotlenić organizm. W tym celu ważne jest umożliwienie odsłonięcia nosa na świeżym powietrzu, co jest bezpieczne dzięki genialnym mechanizmom fizjologicznym (poniższa tabelka). Oddychanie w masce przez dłuższy czas niestety nie jest bezpieczne, gdyż utrudnia oddychanie i wiąże się z ryzykiem rozwoju zarazków na masce. Z tego względu np. maski jednorazowe, chirurgiczne powinniśmy wymieniać nie rzadziej niż co godzinę.

W wielu krajach gęściej zaludnionych niż Polska (np. w Holandii) nie ma nakazu zasłaniania twarzy na zewnątrz, tylko zaleca się utrzymywanie bezpiecznego dystansu, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Warto podkreślić, że Światowa Oranizacja Zdrowia (WHO) również wyjaśnia, że podczas aktywności ruchowej na świeżym powietrzu nie należy nosić maski, tylko utrzymywać dystans minimum 1 metra. Podstawą walki z pandemią nie jest bowiem zasłanianie twarzy, tylko zdrowy tryb życia (program "Dla zdrowia teraz i w przyszłości").nos-.png

ŹRÓDŁA: wyjaśnienia i ćwiczenia oddechowe lek. med. Elżbiety Dudzińskiej: https://www.medonet.pl/koronawirus/to-musisz-wiedziec,lekarka-apeluje--oddychajmy-przez-nos-,artykul,22935862.html; wpływ na rozwój dziecka: http://przedszkole.g-net.pl/2017/10/prawidlowe-oddychanie-a-rozwoj-mowy/; dr Grzesiowski o zmienianiu masek https://www.medexpress.pl/jak-dlugo-mozna-nosic-maseczke-dr-pawel-grzesiowski-odpowiada/77471; o hamowaniu replikacji koronawirusów w płucach przez tlenek azotu z nosa: https://jvi.asm.org/content/79/3/1966

PATRZ TEŻ: grudniowy apel o to, by się dużo ruszać, na portalu palukitv.pl

Artykuł przeglądowy o alternatywnych metodach walki z koronawirusem (w języku angielskim):https://link.springer.com/article/10.1007/s10311-021-01224-9

Ogólne zalecenia WHO dotyczące COVID-19 (np. o odległości 1 m):

WHO o maskach podczas aktywności fizycznej (zielona infografika):

Podpisując, upoważniam Sylwia do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.