Petycja przeciwko przeniesieniu Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu do Lubina

Muzeum Poczty i Telekomunikacji – jedyna taka placówka w Polsce i jedna z niewielu w Europie – może lada chwila zniknąć z naszego miasta! Decyzja urzędników spowoduje zubożenie oferty kulturalnej Wrocławia. Pomóżcie nam obronić to wyjątkowe miejsce! Zwracamy się do Was nauczyciele, wychowawcy, opiekunowie i rodzice, przedstawiciele organizacji z apelem o wsparcie i pomoc w obronie Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu,  które decyzją Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Pana Cezarego Przybylskiego, może już wkrótce zostać przeniesione do Lubina.

JEŚLI NIE GODZICIE SIE PAŃSTWO NA LIKWIDACJĄ WE WROCŁAWIU TEGO JEDYNEGO W POLSCE MUZEUM, W KTÓRYM NASZE DZIECI POZNAJĄ WIELOWIEKOWĄ HISTORIĘ ŁĄCZNOŚCI, WESPRZYJCIE NAS PODPISUJĄC SIĘ POD NINIEJSZĄ PETYCJĄ.

Przez 65 lat istnienia w naszym mieście, Muzeum Poczty i Telekomunikacji odwiedziło wiele pokoleń dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Gościliśmy przede wszystkim uczniów i wychowanków placówek z Wrocławia i okolic, ale też grupy zorgnizowane z najdalszych regionów kraju, Przyjaciół Muzeum: Filatelistów z całego świata, kolekcjonerów. Muzeum wrosło w tkankę miasta, a zmieniając się wraz z nim i otaczającą nas rzeczywistością zaoferowało wypracowany wspólnie z Państem program edukacyjny dedykowany współczesnej szkole: tematyczne i interaktywne lekcje muzealne z uwzględnieniem programu nauczania, warsztaty, oprowadzania, wykłady oraz szereg wydarzeń dedykowanych szerokiemu odbiorcy (Noc Muzeów, festiwale, koncerty, spektakle, seanse filmowe, wystawy).

Bywaliście u nas Państwo jako dzieci podczas wycieczki szkolnej, dziś przychodzicie z uczniami i własnymi pociechami, żeby spróbować opisać im świat, który odszedł wraz z nastaniem nowoczesnych technologii teleinformatycznych.  Był to czas listów w pachnących kopertach i kartek pocztowych wysyłanych na różne okazje, bajecznych znaczków pocztowych z maleńkimi obrazkami, które były dla Was oknem na świat, czas kolejek przy budce telefonicznej i ten, gdzie posiadanie telewizora było luksusem. To też czas dyliżansów i pocztylionów w eleganckich frakach. Czasy te zastygły w eksponatach muzealnych. Wierzymy, że tak jak my, nie chcecie, by tych historii nie można już było opowiadać obcując z prawdziwymi świadkami tamtych czasów. Tylko we Wrocławiu możecie to zrobić,  w naszym wrocławskim Muzeum.

Nie chcemy opuszczać Wrocławia, naszych Szkół, Przedszkoli, Świetlic, rodzin czy seniorów dla których działamy. Nie chcemy, by z dużego miasta o rozbudowanej sieci edukacyjnej, kulturalnej i turystycznej przenieniono Muzeum do niewlkiego miasta, gdzie nie będzie miało szans na rozwój, frekwencję.

Wiemy, że bez wsparcia zewnętrznego nie będziemy w stanie uratować naszego Muzeum i zgromadzonych w nim zbiorów. Głos środowisk nauczycielskich, głos rodziców, głos wrocławian jest w tym momencie niezwykle istotny.

Zespół Pracowników

Pracownicy Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Pracownicy Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.