Petycja przeciwko zamknięciu basenu na ul. Szpakowej w Lubinie

Szanowny Panie Starosto,

Z różnych źródeł docierają do nas informacje o planowanym zamknięciu basenu przy ul. Szpakowej 1 w Lubinie. Jego likwidacja miałaby dostarczyć więcej miejsca w szkole, przy której on funkcjonuje. Tym samym zabierając setkom dzieci tygodniowo okazji do aktywnego spędzenia czasu.

Podobno, wiele osób mówi, że likwidacja basenu miałaby przynieść duże oszczędności w budżecie powiatowym. To absurd! Znajdźcie inne formy oszczędzania. Jeszcze nikt przy zdrowych zmysłach nie oszczędził na rozwoju dzieci. Wiemy jakie są czasy, dzieci przesiadują przed telefonami, komputerami, przez to ich zdrowie, postawa ulega pogorszeniu. Rozejrzyjcie się ile jest otyłych wokół nas, ile dzieci ma problemów z wagą. Pływanie to najzdrowsza forma ruchu. Jest doskonałym sposobem na wzmocnienie kręgosłupa oraz zmuszeniem do pracy wszystkich mięśni. Oprócz tego, pływanie podnosi nasze tętno, dzięki czemu poprawia wydolność serca. Wspierajcie nasze dzieci w tj aktywności fizycznej, nie przeszkadzajcie.

Wiemy, że basen w niedalekiej przyszłości potrzebuje remontu, aczkolwiek jest on w dobrym stanie technicznym i posiada wszelkie zezwolenia, by mógł on dalej funkcjonować. Lubin, jako miasto bogate, stawiające na wszechstronny rozwój dzieci i młodzieży powinien otwierać nowe obiekty, służące w tak dobry sposób dzieciom- a nie je zamykać. Jeśli likwidacja dojdzie do skutku, setki dzieci zostaną pozbawione godzin basenu w ramach  godzin lekcyjnych oraz pozalekcyjnych. Pozostałe baseny w Lubinie są przepełnione wynajmami, nie pomieszczą tam wszystkich osób uczęszczających na ten basen.  Apelujemy! Nie zamykajcie tego basenu, a powoli remontujcie.

Zaniepokojeni Rodzice

Podpisując, upoważniam Joanna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.