Petycja w sprawie zwiększenia liczby połączeń kolejowych na trasie Wałbrzych - Kłodzko.

Petycja do Marszałka Województwa Dolnośląskigo Cezarego Przybylskiego.
Jako mieszkańcy powiatów wałbrzyskiego i kłodzkiego oraz miasta Wałbrzycha domagamy się zwiększenia liczby połączeń kolejowych na linii Wałbrzych - Kłodzko. Obecna liczba sześciu na dobę jest stanowczo niewystarczająca wobec potrzeb mieszkańców, zwłaszcza w kontekście braku połączeń autobusowych na tej trasie. Mieszkańcy tego regionu na wiele sposobów doświadczają wykluczenia transportowego - bez samochodu nie można dostać się do szkoły, pracy, lekarza czy też uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych. Wiele mniejszych miejscowości nie ma żadnego dostępu do komunikacji publicznej, a chcąc świadomie zrezygnować z auta na rzecz bardziej ekologicznego transportu zbiorowego narażamy się na kilkugodzinne oczekiwanie na pociąg, gdyby na przykład nasza weekendowa wycieczka nieco się wydłużyła, czy musielibyśmy zostać nieco dłużej w pracy.
Wnioskujemy, aby między 6 a 18, pociąg kursował na tej trasie dokładnie co godzinę, tak jak jest u naszych południowych sąsiadów między dużo mniejszymi miejscowościami Nachod i Broumov. Regularność połączeń zapewni możliwość swobodnego dojazdu do pracy, szkoły, urzędu czy w miejsca atrakcyjne turystycznie, bez obaw, że utkniemy na wiele godzin na dworcu.

Podpisując, upoważniam Razem Wałbrzych do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.