Petycja w sprawie letniej sesji egzaminacyjnej na UMK

Od dnia 12 marca aż do dziś mierzymy się z nową rzeczywistością studencką. Wszystko po to, by chronić zdrowie nasze oraz najbliższych. Powrót na uczelnię wiąże się z koncentracją zagrożeń, których w tym trudnym dla wszystkich okresie próbujemy uniknąć.

Ze względu na zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, jako studenci Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wnioskujemy o zmianę formy sesji letniej na zdalną, a ostatecznie, jeżeli okaże się to niemożliwe, o przeniesienie terminu sesji na wrzesień i zorganizowanie jej wtedy w formie tradycyjnej.

Na przykładzie uczelni wyższych takich jak: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Gdański wiemy, że rozwiązanie sytuacji w postaci sesji zdalnej, jest jak najbardziej możliwe.

Zorganizowanie sesji stacjonarnie, w czerwcu bieżącego roku, wiąże się z takimi zagrożeniami jak chociażby:

• możliwość styczności z osobami, u których wirus ma przebieg bezobjawowy, a które mogą zarażać inne osoby,
  • powstanie ogniska choroby zakaźnej na wydziale i uniwersytecie, ponieważ wystarczy jedna zarażona osoba na sali, aby wirus rozprzestrzenił się na współuczestników egzaminu,
  • podróż tysięcy studentów UMK z całego kraju, w tym samym czasie do Torunia,
  • to, że nałożone środki bezpieczeństwa i reżimu sanitarnego mogą się okazać niewystarczające ze względu na brak dostępu do profesjonalnego sprzętu medycznego, jak np. maseczki, a te ogólnodostępne, nie stanowią środka ochrony o maksymalnej skuteczności,
  • konieczność zakwaterowania się w wieloosobowych mieszkaniach i domach studenckich, gdzie korzystać będziemy z części wspólnych,
  • brak możliwości zorganizowania wcześniejszych zaliczeń.

Zajęcia na uczelniach nie odbywają się od 12 marca bieżącego roku ze względów bezpieczeństwa. Jak wiemy, epidemia nie osłabła, a wręcz przeciwnie. Powrót w tej sytuacji na uczelnie wydaje się być nierozsądny.

List otwarty:

Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Prorektor ds. Studenckich i Polityki Kadrowej Andrzej Sokala

Szanowny Panie Rektorze,

jako społeczność studencka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika zwracamy się z prośbą o zmianę formy sesji letniej na zdalną, a ostatecznie, jeżeli okaże się to niemożliwe, o przeniesienie terminu sesji na wrzesień i zorganizowanie jej w formie tradycyjnej.

Chcielibyśmy wyrazić swoje głębokie zaniepokojenie sytuacją, jaka ma miejsce na naszym Uniwersytecie. Ze względu na zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, od dnia 12 marca do dnia dzisiejszego nasze możliwości nauki oraz wypełniania obowiązków studenckich są ograniczone. Wydane dotychczas Zarządzenie nr 89 Rektora Uniwersytetu Mikołaja Kopernika,  dotyczące realizacji zajęć dydaktycznych w formie zdalnej nie rozwiązują tej trudnej sytuacji. Konkretniej, nie rozwiązują sposobu oraz terminu przeprowadzenia egzaminacyjnej sesji letniej.

Treść zarządzenia nr 89 Rektora Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu z dnia 30 kwietnia 2020 r. zmieniające zarządzenie nr 60 Rektora UMK z dnia 10 kwietnia w sprawie realizacji zajęć dydaktycznych w formie zdalnej w § 4a wskazuje, że zaliczenia powinny odbyć się w formie tradycyjnej, a jedynie w drodze wyjątku za pomocą technik kształcenia na odległość (§ 4b). Jako studenci, obawiający się o zdrowie swoje oraz najbliższych, spodziewamy się, że wielu studentów będzie próbowało korzystać z trybu składania wniosku o egzamin w formie zdalnej zawarty w § 4b w/w zarządzenia. Ze względu na mnogość takich przypadków, wskazana sytuacja może prowadzić do administracyjnego paraliżu każdego z wydziałów. Ponadto, Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie studiów (Dz.U. 2020 poz. 853) w § 1. pkt. 1 lit. a , wprowadza  możliwość przeprowadzania zaliczeń i egzaminów w formie zdalnej.

W Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu studiuje 22 tys. studentów. Należy pamiętać też o pracownikach uczelni, których jest wielu. Trudnym zadaniem będzie dostosowanie się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia przy tej liczbie osób: zachowanie dwóch metrów odstępu, rzetelna dezynfekcja wszystkich używanych pomieszczeń, ilość osób przebywających na tej samej powierzchni.

Ponadto, ze względu na stworzoną w takiej sytuacji możliwość bliskiego kontaktu, należy mieć na względzie, że osoba, która zaraża niekoniecznie musi mieć objawy i o tym wiedzieć. Wystarczy jedna taka osoba, żeby choroba rozprzestrzeniła się na współuczestników egzaminu, a następnie na resztę osób przebywających na wydziale, powodując powstanie nowego ogniska zakażeń wirusem Sars-CoV-2. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie tylko osoby starsze mogą znajdować się w grupie ryzyka zarażenia się koronawirusem. Dodatkowo, trzeba mieć na względzie, że po powrocie z egzaminów do domów, mamy styczność  z starszymi członkami rodziny, których zdrowia i życia nie chcemy narażać.  Mimo, że na sali egzaminacyjnej mają być przestrzegane wszelkie zasady bezpieczeństwa sanitarnego: zachowana odległość, posiadanie maseczki, rękawiczek, to przed egzaminem, wielu studentów będzie się gromadzić przy salach , oczekując na swoją kolej, inni zaś będą dyskutować o tym jak im poszło. Niewykonalne jest uniknięcie takich zjawisk. Studenci zjadą  się do Torunia z różnych części Polski, różnymi środkami komunikacji - często będzie to pociąg, czy autobus, gdzie bardzo łatwo rozprzestrzeniają się drobnoustroje.

Pomimo działalności legislacyjnej Ministerstwa oraz Jego Magnificencji wciąż nie możemy być pewni kiedy oraz w jaki sposób odbędą się egzaminy. Wielu Rektorów Uniwersytetów wydało już zarządzenia  na temat  zdalnych zaliczeń w sesji letniej, tym samym ograniczając niepewność panującą wśród całej wspólnoty studenckiej. Są to m.in: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Gdański, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.

Naszym zdaniem przeprowadzenie sesji letniej w ustalonych terminach (na przełomie czerwca i lipca) w sposób tradycyjny na wydziale jest rzeczą niewykonalną oraz niebezpieczną dla nas i wykładowców. Założeniem kwarantanny jest zminimalizowanie przemieszczania się, szczególnie środkami transportu publicznego, z których większości, jako studenci korzystamy.

W związku z powyższym, występujemy z następującą propozycją. Jeżeli przeprowadzenie sesji za pomocą technik kształcenia na odległość okazałoby się niestety niemożliwe, aby z pełnym spokojem przystąpić do egzaminów oraz poświęcić im należytą uwagę, chcielibyśmy wnioskować o możliwość przeprowadzenia sesji letniej w późniejszym terminie. Czasowym punktem odniesienia co do ustalenia pierwszych terminów sesji egzaminacyjnej byłyby terminy analogiczne do terminów sesji poprawkowej (wrzesień). Umożliwiłoby to każdemu w sposób bezpieczny oraz sprawiedliwy podejść do egzaminów w I terminie.

Liczymy na to, że Jego Magnificencja Rektor przychyli się do naszej prośby, dzięki czemu cała społeczność UMK pozostanie bezpieczna.

Z poważaniem,

Społeczność studencka UMK

- Iga Bendkowska

- Zofia Głuszek

- Rafał Lewandowski

- Michał Ochociński

- Piotr Ostrowski

Składając podpis, uprawniam Piotr Ostrowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.