PETYCJA W SPRAWIE OCALENIA DWORCA KOLEJOWEGO ORAZ WIEŻY CIŚNIEŃ W KNUROWIE

Szanowni mieszkańcy Knurowa, okolic, a także wszyscy inni którym zależy na dobru miejskich i industrialnych zabytków.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o poparcie petycji w której chcielibyśmy, aby samorząd Miasta Knurów, przejął budynek dworca kolejowego wraz z wieżą ciśnień od PKP Nieruchomości, będącym obecnym właścicielem obiektów.

Budynek dworca, a także wieża ciśnień są jednymi z nielicznych zabytków które można spotkać w mieście Knurów. Dworzec kolejowy został oddany do użytku w 1908 roku, a wieża ciśnień rok później. Budynek był świadkiem wielu historycznych przemian w naszym regionie. My jako mieszkańcy Knurowa i okolic nie wyobrażamy sobie, aby zniweczyć jednego z ostatnich istniejących świadków historii regionalnej. W myśl za słowami Normana Davies’a:  "Aby człowiek wiedział, dokąd idzie, musi wiedzieć, skąd przychodzi. Naród bez historii błądzi, jak człowiek bez pamięci" chcemy powstrzymać postępujące od 10 lat niszczenie budynku. Mając świadomość jak ważną funkcję w życiu miast pełnią dworce kolejowe - w pewien sposób reprezentują miasto, zależy nam na tym aby udało się zabezpieczyć, a także wyremontować dworzec i częściowo przywrócić mu funkcję do jakiej został stworzony. Wieża ciśnień z uwagi na bardzo unikatową wielkość powinna zostać odrestaurowana.

Wierzymy, że wzorem innych polskich miast takich jak np. Krosno, Piaseczno, Wodzisław Śląski czy Żory miejsce może odzyskać dawną świetność, a także być miejscem nowoczesnym i funkcjonalnym dla lokalnej społeczności.

Miasto jako Samorząd może starać się o zdobycie środków finansowych na przejęcie obiektów oraz ich zagospodarowanie, a PKP Nieruchomości sprzedać je w korzystnej dla Miasta cenie. Chcemy, aby potencjał tego miejsca nie uległ zaprzepaszczeniu.

Zdajemy sobie sprawę, że najlepszym właścicielem tego miejsca będzie Miasto Knurów.

Wszystkim zainteresowanym osobom dziękujemy za poparcie, a także ewentualne udostępnienia informacji.

Podpisując, upoważniam Kolej na Knurów do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.