Petycja w sprawie ograniczenia skutków podwyżek cen gazu i energii dla organizacji pozarządowych

Mateusz Morawiecki - Prezes Rady Ministrów

Jacek Sasin - wiceprezes Rady Ministrów, minister Aktywów Państwowych

Przedstawiciele organizacji pozarządowych realizujących na terenie całej Polski zadania z zakresu użyteczności publicznej zwracają się z prośbą o uwzględnienie organizacji III sektora w katalogu podmiotów objętych ochroną taryfową do 31 grudnia 2023 r.  (art. 62b ustawy – Prawo energetyczne) w projekcie ustawy Ministerstwa Aktywów Państwowych o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców paliw gazowych w związku z sytuacją na rynku gazu.

Nasze organizacje prowadzą działalność społecznie użyteczną w sferze zadań publicznych określonych w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. Realizujemy wsparcie na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem  społecznym (m.in. osób z niepełnosprawnościami, osób starszych, samotnych, bezdomnych, bezrobotnych), prowadzimy działania edukacyjne, kulturalne, turystyczne i inne, świadcząc wsparcie merytoryczne w budynkach własnych, użyczonych, najmowanych, itp. Prowadzimy placówki oświatowe (przedszkola, żłobki, szkoły, poradnie, OREW), kulturalne, instytucje pomocowe dla osób z niepełnosprawnościami (Warsztaty Terapii Zajęciowej, ośrodki wczesnej interwencji, dzienne domy pobytu), świetlice dla dzieci, seniorów. Katalog realizowanych przez nas działań i form wsparcia jest bardzo szeroki.

Organizacje pozarządowe – posiadające własne lokale bądź użytkujące je na podstawie najmu, użyczenia, itp.  -  jako odbiorcy instytucjonalni, znacząco odczuli skutki ostatnich podwyżek cen gazu i energii elektrycznej. Przedstawiciele instytucji sygnalizują wzrost cen gazu o 300% przy zachowaniu stawki VAT na poziomie 23% dla odbiorców instytucjonalnych. Powoduje to znaczące problemy z dopięciem budżetów organizacji na rok 2022 r., a w konsekwencji prowadzić może do zaniechania prowadzonych przez nas działań, na które nie będzie nas w najbliższej przyszłości stać.

Zwrócić należy uwagę na ogólną kondycję finansową III sektora w Polsce. Zgodnie z dokumentami programowymi: trudności w pozyskiwaniu środków, brak stabilności finansowej, rozwarstwienie ekonomiczne i małe zróżnicowanie przychodów to wciąż główne problemy przed jakimi stają nasze organizacje („Program Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018–2030”). Działania realizowane przez organizacje obywatelskie to w dużej mierze zadania publiczne zlecane przez organy administracji publicznej. W sytuacji tak znaczących podwyżek cen gazu i energii elektrycznej przyznane dotacje mogą nie pozwolić na pokrycie tych kosztów. Jednocześnie większość organizacji prowadzi jedynie działalność nieodpłatną pożytku publicznego, co oznacza, że nie mogą generować dodatkowych przychodów z działalności. Organizacje nie posiadają zatem zasobów finansowych pozwalających na pokrycie wzrostu kosztów mediów.

Konsekwencją podwyżek będzie więc zamknięcie części placówek prowadzonych przez organizacje pozarządowe a finansowanych ze środków publicznych bądź znaczące ograniczenie ich działalności (rezygnacja z niektórych form wsparcia i usług poprzez zwolnienie personelu merytorycznego).

Z uwagi zatem na specyfikę działania organizacji III sektora prosimy o wprowadzenie rozwiązań pozwalających traktować nas jako „odbiorców wrażliwych”, podobnie jak szpitale, instytucje kultury, szkoły czy przedszkola.

Anna Dela - Stowarzyszenie Dobroczynne "Res Sacra Miser"/ Bukowno    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Anna Dela - Stowarzyszenie Dobroczynne "Res Sacra Miser"/ Bukowno do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.