Petycja w sprawie poparcia ustawy dezubekizacyjnej

PETYCJA W SPRAWIE POPARCIA USTAWY DEZUBEKIZACYJNEJ

6 października b.r. Trybunał Konstytucyjny ma rozpatrzyć zgodność z Konstytucją RP tzw. ustawę dezubekizacyjną, która znowelizowała przepisy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji i innych służb (obowiązującej od października 2017 r.), w której zapisano, że emerytury i renty byłych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa PRL nie mogą być wyższe od średniego świadczenia wypłacanego przez ZUS. Wniosek w tej sprawie skierował do TK w styczniu 2018 r. Sąd Okręgowy w Warszawie.

W imieniu prześladowanych i poszkodowanych przez aparat terroru PRL zwracamy się do Przewodniczącej składu orzekającego - prezes TK Juli Przyłębskiej oraz do całego składu orzekającego TK (Trybunał Konstytucyjny rozpozna sprawę w pełnym składzie) o stwierdzenie zgodności z Konstytucją RP wszystkich zakwestionowanych przepisów przedmiotowej ustawy.

Urząd Bezpieczeństwa Publicznego, Służba Bezpieczeństwa, wywiad, kontrwywiad, Informacja Wojskowa i inne instytucje aparatu terroru państwa totalitarnego jakim była PRL, były organizacjami przestępczymi (również według obowiązującego prawa PRL) i wysługiwały się obcemu mocarstwu – Związkowi Sowieckiemu. Funkcjonariusze komunistycznego aparatu terroru mordowali, torturowali i dokonali niezliczonych przestępstw na działaczach niepodległościowych. Wszystkie zatrudnione tam osoby miały pełną świadomość, że służą utrzymaniu przy władzy narzuconego przez Imperium Sowieckie reżimu oraz  utrzymaniu w posłuszeństwie narodu Polskiego. Funkcjonariusz śledczy, referent od obsługi aparatu podsłuchowego, maszynistka czy sprzątaczka, wszyscy oni byli trybami tej przestępczej machiny.

Niepodległa i suwerenna Polska nie ma żadnego obowiązku utrzymywać funkcjonariuszy służb, które występowały przeciw niepodległości Najjaśniejszej Rzeczypospolitej i prześladowały jej najlepszych synów.

Adam Borowski

Emil Broniarek

Roman Bielański

Mirosław Chojecki

Stanisław Fudakowski

Jerzy Langer

Mirosława Łątkowska

Tadeusz Markiewicz

Andrzej Michałowski

Czesław Nowak

Andrzej Rozpłochowski

Tomasz Olko

Andrzej Osipow

Maciej Kublikowski

Wacław Holewiński

Składając podpis, uprawniam Adam Borowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.