Petycja w sprawie powstrzymania zmniejszania terenów biologicznie czynnych w czasie trwającej modernizacji Parku Bródnowskiego w Warszawie

Szanowny Pan

Rafał Trzaskowski

Prezydent m.st. Warszawy

pl. Bankowy 3/5,

sekretariatprezydenta@um.warszawa.pl

Szanowna Pani

Małgorzata Kwiatkowska

Burmistrz Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy

ul. Kondratowicza 20, 00-983 Warszawa

mail: targowek.sekretariat@um.warszawa.pl

Szanowny Pan

Michał Jamiński

Przewodniczący Rady Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy

ul. Kondratowicza 20, 00-983 Warszawa

mail: michal.jaminski@interia.pl

Petycja

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach ( Dz. U. z 2018r. poz. 870) żądamy: powstrzymania zmniejszania terenów biologicznie czynnych w czasie trwającej modernizacji Parku Bródnowskiego w Warszawie.

Jako mieszkańcy zaniepokojeni jesteśmy doniesieniami z Urzędu Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy, z których wynika, iż kolejne tereny biologicznie czynne będą likwidowane pod zabudowę. Tym razem chodzi o zbudowanie podestów drewnianych (wzdłuż wyremontowanej niecki wodnej) kosztem istniejącej tam zieleni, a głównie bujnych krzewów, oraz części drzew od strony lasku Sherwood pod pawilony oraz w innych miejscach parki.

W czasie całej modernizacji Park Bródnowski stracić może prawie 5% terenów biologicznie czynnych, co dla nas jako mieszkańców jest niedopuszczalne.

Uważamy, że park powinien służyć głównie wypoczynkowi i rekreacji, a nie zmieniać się w skwer miejski z kawiarniami i podestami. Nie zgadzamy się na modernizację, która zabiera nam zieleń. Jednocześnie zwracamy się z prośbą o powołanie społecznego komitetu ds. modernizacji parku, którego przedstawiciele byliby na bieżąco informowani o planowanych pracach.

Podpisując, upoważniam Tomik Wincenciak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.