PETYCJA W SPRAWIE STWORZENIA NIESTACJONARNEJ (PŁATNEJ) FORMY SZKOLENIA SPECJALIZACYJNEGO Z ORTODONCJI DLA LEKARZY DENTYSTÓW

Szanowni Państwo:

Dr n. ekon. Adam Niedzielski

Minister Zdrowia

Prof. dr hab. Beata Kawala

Konsultant Krajowy w dziedzinie ortodoncji

My niżej podpisani zwracamy się do Ministra Zdrowia oraz Konsultanta Krajowego w dziedzinie ortodoncji z prośbą o stworzenie niestacjonarnej (płatnej) formy szkolenia specjalizacyjnego z ortodoncji dla lekarzy dentystów, zakończonego możliwością przystąpienia do Państwowego Egzaminu Specjalizacyjnego.

Wielu lekarzy dentystów pracujących w Polsce i zajmujących się leczeniem ortodontycznym nie posiada specjalizacji z ortodoncji. Lekarze ci – mimo często doskonałych umiejętności i mnóstwa bardzo dobrze i trwale wyleczonych pacjentów – mogą ponieść odpowiedzialność karną za swoje działania z art. 58 Ustawy o zawodach lekarzy i lekarzy dentystów.

NIE MA NA TO NASZEJ ZGODY, BO PRZEZ LATA PRZYZWALANO NA LECZENIE WAD ZGRYZU PRZEZ LEKARZY BEZ SPECJALIZACJI Z ORTODONCJI!!! ŚWIADCZĄ O TYM NAWET OSTATNIE PUBLICZNE WYPOWIEDZI LEK. DENT ANDRZEJA CISŁO, PRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI STOMATOLOGICZNEJ NRL

Rozumiemy bardzo dobrze, że za ograniczoną liczbę miejsc szkolenia specjalizacyjnego w dziedzinie ortodoncji w Polsce odpowiada odrealniony obraz lekarzy praktykujących zawód ortodonty. Odrealniony, bo z tytułu wspomnianej wyżej odpowiedzialności karnej, lekarze ci nie ujawniają się, a więc wszyscy konsultanci wojewódzcy uznają a priori, że jest ich za dużo. Tymczasem istnieją, mają kolejki pacjentów (wielokrotnie z polecenia) i nie wyobrażają sobie sytuacji, w której mieliby zaprzestać praktykowania ortodoncji.

Skoro wiedza studenta zdobyta w trybie niestacjonarnym jest uznana przez Ministerstwo Zdrowia i potwierdzona dyplomem lekarza dentysty, stanowczo domagamy się stworzenia takiej niestacjonarnej ścieżki kształcenia dla lekarzy praktyków! W ten sposób uzupełnią ewentualne braki w wiedzy ortodontycznej, co potwierdzą zdanym Państwowym Egzaminem Specjalizacyjnym, czyli zalegalizują swoją działalność.

W tym miejscu warto przypomnieć, że średnia wieku lekarzy dentystów ze specjalizacją z ortodoncji z roku na rok wzrasta. Już dziś należy dostrzec ten problem, aby móc w przyszłości zagwarantować pacjentom dogodny dostęp do lekarzy specjalistów w Polsce. Co więcej, kolejki w NFZ – a ten zawiera kontrakty jedynie ze specjalistami – tak naprawdę uniemożliwiają wczesne leczenie ortodontyczne. Oznacza to, że wdrażanie skutecznej profilaktyki ortodontycznej w Polsce jest – w obliczu braku specjalistów – bardzo zagrożone.

Nasze rozwiązanie zaproponowane w tytule petycji byłoby bardzo korzystne, ponieważ:

• umożliwiałoby dalsze kształcenie lekarzy dentystów,

• mobilizowałoby rozwój ośrodków z akredytacją do kształcenia w dziedzinie ortodoncji,

• nie tylko nie obciążałoby budżetu państwa, ale wręcz zasilałoby go,

• zwiększyłoby dostęp pacjenta do specjalisty ortodonty.

Podpisano

Lekarze dentyści RP

oraz ich pacjenci

Tomasz Moszyński    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Tomasz Moszyński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.