Petycja w sprawie udostępniania placu zabaw przy Przedszkolu i Żłobku Miejskim w Olsztynku zrealizowanego ze środków Olsztyneckiego Budżetu Obywatelskiego.

My, Mieszkańcy Miasta i Gminy Olsztynek apelujemy o udostępnienie placu zabaw przy Żłobku Miejskim w Olsztynku wszystkim mieszkańcom gminy, także po godzinach otwarcia instytucji i w weekendy. Jedynego bezpiecznego placu zabaw na terenie miasta przeznaczonego dla najmłodszych dzieci.

20210601_105905.jpg

Projekt „Kolorado – place zabaw dla dzieci” zlokalizowany przy Żłobku Miejskim w Olsztynku został wskazany do realizacji przez mieszkańców Olsztynka w ramach drugiej edycji Olsztyneckiego Budżetu Obywatelskiego (OBO). Projekt zajął pierwsze miejsce zdobywając 2 878 punktów. Większość mieszkańców wsparła inicjatywę wierząc, że plac zabaw będzie ogólnodostępny. Taki przekaz wynikał z oficjalnych materiałów promocyjnych zachęcających do głosowania. Informowano w nich jednoznacznie, że powstanie „nowe miejsce zabaw dla najmłodszych mieszkańców naszej Gminy”. Bez wykluczania kogokolwiek! Tymczasem plac zabaw zamiast służyć wszystkim dzieciom, stoi popołudniami pusty, szczególnie w słoneczne dni.

Po zrealizowaniu placu zabaw powstał problem z jego udostępnianiem. Na początku był on dostępny tymczasowo, w godzinach pracy placówki, z wyłączeniem weekendów. Później był udostępniany także w dni robocze i weekendy. W 2019 roku plac zabaw udostępniał osobiście Dawid Miszczak, przewodniczący Rady Osiedla nr 2, który wziął na siebie odpowiedzialność za jego stan. W czasie gdy plac zabaw był udostępniany nie stwierdzono żadnych problemów i uszkodzeń. Aktualnie teren placu zabaw jest monitorowany.

Dotychczas ze środków OBO zostały zrealizowane także 2 inne miejsca zabaw zlokalizowane przy placówkach oświatowych. Park sportowo-rekreacyjny przy Szkole Podstawowej nr 2 im. rtm. W. Pileckiego w Olsztynku został wybrany i zrealizowany w tym samym czasie co „Kolorado – place zabaw dla dzieci”. W 2019 roku powstała z kolei „zajezdnia tramwajowa” przy Szkole Podstawowej nr 1 im. Noblistów Polskich w Olsztynku. Oba place zabaw od samego początku są ogólnodostępne dla wszystkich mieszkańców, także po godzinach otwarcia szkół.

Ze względu na ograniczenia lokalowe Przedszkola Miejskiego i Żłobka Miejskiego, placówki nie są w stanie zapewnić miejsc dla wszystkich zainteresowanych dzieci z terenu gminy Olsztynek. Obecnie w Przedszkolu Miejskim w Olsztynku funkcjonuje 11 oddziałów. Od września 2021 roku będzie ich 10. Z kolei Żłobek obejmuje opieką 40 dzieci. Ta sytuacja prowadzi do dyskryminacji i wykluczenia pozostałych maluchów z możliwości korzystania z placu zabaw.

W związku z powyższym my niżej podpisani Mieszkańcy Miasta i Gminy Olsztynek apelujemy o podjęcie działań umożliwiających udostępnienie placu zabaw przy Żłobku Miejskim w Olsztynku po godzinach pracy instytucji i w weekendy.

Apelujemy również do wszystkich mieszkańców gminy Olsztynek, by poparli tę petycję, wyrażając swoje poparcie dla udostępnienia kolejnego miejsca zabaw dla najmłodszych mieszkańców naszej Gminy. Bez wyjątku i zgodnie z pierwotnymi założeniami projektu.

Petycja zostanie przekazana Burmistrzowi Olsztynka, Radzie Miejskiej w Olsztynku oraz Dyrekcji Przedszkola Miejskiego w Olsztynku i Żłobka Miejskiego w Olsztynku.

Podpisując, upoważniam Dawid Miszczak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.