Połączmy Supraśl z Białymstokiem

Władze miasta Białegostoku i Supraśla

Oba miasta dzieli zaledwie 13 kilometrów. Komunikacja miejska z Białegostoku docierała do Supraśla regularnie jeszcze przed Drugą Wojną Światową. Jednak dziś nie ma linii BKM łączącej te dwie społeczności. Uczniowie szkół, studenci uczelni czy pracownicy firm zlokalizowanych w Białymstoku mają ogromne trudności aby dostać się tam gdzie potrzebują się dostać. Cierpią na tym wszyscy. Uczniowie Liceum Plastycznego w Supraślu pochodzący z Białegostoku, ale również pacjenci Szpitala Rehabilitacyjno - Uzdrowiskowego zlokalizowanego w Supraślu doświadczają niedogodności komunikacyjnych lub wręcz nie są w stanie dostać się tam bez samochodu. To samo dotyczy widzów teatru "Wierszalin", czy chętnych aby obejrzeć Muzeum Ikon lub Muzeum Drukarstwa. Nie wspominając już nawet o turystach lub mieszkańcach Białegostoku szukających odpoczynku w Puszczy Knyszyńskiej. Zapominamy o osobach niepełnosprawnych lub starszych i samotnych, które są szczególnie narażone na trudności w związku z brakiem bezpieczeństwa komunikacyjnego. Pamiętajmy też o tych, wszystkich samochodach zajmujących miejsca parkingowe i niszczących ulice oraz jakość powietrza w obu miastach - niejako z konieczności. Połączmy Supraśl z Białymstokiem, na uczciwych zasadach finansowych, za pomocą wygodnych autobusów BKM. Z korzyścią dla wszystkich mieszkańców regionu. O to apelujemy.

Składając podpis, uprawniam Grzegorz K do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.