Podjęcie działań na rzecz rewitalizacji „Cyganki” w Parku Julianowskim

DSC072482.jpg

Petycja do Prezydent Miasta Łodzi

My, niżej podpisani, nie możemy dłużej patrzeć jak niszczeje wyjątkowy obiekt stanowiący dziedzictwo Łodzi. Budynek dawnego zespołu folwarczno-dworskiego Juliusza Heinzla (znajdujący się w Parku Julianowskim przy ul. Zgierskiej 139), zwany potocznie „Cyganką”, z roku na rok jest w coraz gorszym stanie i widzimy, że lada moment może już nie nadawać się do odratowania.

Wierzymy, że pośród wielu potrzebnych inwestycji, którymi zajmuje się miasto, znalazłoby się miejsce na niezwłoczne podjęcie działań rewitalizacyjnych, które w pierwszym etapie zabezpieczyłyby budynek przed postępującą dewastacją, a w drugim etapie doprowadziły do gruntownego wyremontowania obiektu, które pozwoliłoby na jego użytkowanie przez mieszkańców Łodzi.

Cyganka jest miejscem wypełnionym tysiącami pięknych wspomnień mieszkańców – od najstarszych, pamiętających kiedy jeszcze za czasów PRL działała tutaj kawiarnia, po tych młodszych, którzy przychodząc do parku w celach rekreacyjnych dokonywali zakupów w działającym tutaj do lat dwutysięcznych sklepiku. Ten wyjątkowy obiekt buduje tożsamość nie tylko mieszkańców osiedla, ale każdego kto czuje głębszą relację z Łodzią i jej historią.

Uważamy, że jeśli rewitalizacja Cyganki powiodłaby się, to mogłaby ona stać się nowym miejscem spotkań ludzi oraz ogniskiem kulturalnym w parku i na całym osiedlu, gdzie w sposób oddolny oraz poprzez fundacje i stowarzyszenia organizowane byłyby interesujące wydarzenia kulturalne, warsztaty i koncerty.

Wszyscy podpisani pod tą petycją wierzymy, że potencjał tego miejsca jest ogromny, a odbudowanie Cyganki miałoby niebagatelny wpływ na zacieśnienie relacji między mieszkańcami osiedla. Chcemy także wyrazić gotowość podjęcia konstruktywnej rozmowy na temat tego, jak powinna przebiegać rewitalizacja Cyganki.

Samuel Szatkowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Samuel Szatkowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.