POPARCIE MODERNIZACJI TARGOWISKA BANACHA. STOP BUDOWIE TBS W MIEJSCU BAZARU!

My

- mieszkańcy Ochoty, Warszawy, kupcy i klienci z Targowiska Banacha położonego u zbiegu ulic: Grójeckiej i Banacha, zwracamy się do Pana Prezydenta i Pani Przewodniczącej o pilne podjęcie działań zmierzających do modernizacji targowiska, z jednoczesną zmianą lokalizacji dla planowanej inwestycji budowy budynku mieszkalnego w systemie TBS w miejscu obecnego bazaru.

Za istnieniem w tym miejscu bazaru, w najbardziej demokratyczny sposób opowiadają się klienci, którzy codziennie robią tam zakupy. Potrzeba funkcjonowania bazarów w tkance miejskiej jest bezdyskusyjna.

Nie kwestionujemy zasadności budowy mieszkań uważając jednocześnie, że ze względu na uwarunkowania społeczne i ekonomiczne, łatwiej jest zmienić docelową lokalizację dla budynku mieszkalnego, którego budowa jeszcze się nie rozpoczęła, niż likwidować bazar o ponad 100- letniej tradycji. Bazar oprócz pełnienia swoich naturalnych funkcji, jest miejscem kulturotwórczym, ekologicznym, a przede wszystkim miejscem służącym osobom mniej zamożnym. Bazar, który docelowo wiąże ze sobą kilkaset podmiotów gospodarczych, jest jedynym źródłem utrzymania większości pracujących tam kupców.

Prosimy Pana Prezydenta i Panią Przewodniczącą o pomoc, interwencję i podjęcie działań, dzięki którym wdrożone zostaną decyzje o modernizacji w/w Targowiska.

Magdalena Grzegorzewska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Magdalena Grzegorzewska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.