Popieramy pp. profesorów z Wydziału Fizyki UAM.

Z niepokojem obserwujemy, jak Władze UAM inkorporują w dokumenty regulujące działanie Uczelni zachodnie pseudonaukowe, polityczne ideologie, które mają na celu zniszczyć jakąkolwiek merytokrację i pod groźbą np. oskarżeń o molestowanie seksualnie, wymusza podporządkowanie się do tym ideologiom i tworzy grupę ludzi, która z powodu swojej orientacji seksualnej lub zaburzeń identyfikacji płci będzie chroniona przed wszelką krytyką.

Nie zakładamy tu złej woli Władz, w teorii ideologia gender i LGBT głosi miłość, akceptację, bycie sobą itd., ale jak wiemy z licznych przykładów uczelni zachodnich, teoria i praktyka drastycznie się tu różnią i np. profesorowie jednych z najlepszych uczelni takich jak Yale są wyrzucani z pracy za wypowiedzi typu "każdy powinien nosić taki kostium na Halloween, jaki ma ochotę" (prof. Nicholas A. Christakis i jego żona).

Jeśli chcemy zachować wartości, które są wartościami sine qua non istnienia akademii musimy stanowczo sprzeciwić się próbom przesuwaniu okna Overtona w kierunku braku wolności. Wolność słowa, bezpieczeństwo wyrażania poglądów, neutralność światopoglądowa uczelni, są wartościami wyższymi od czyichś neozaimków, pseudonimów czy niestandardowych płci.

Osoby występuje przeciwko tym próbom, określane są mianem homofobów i transfobów, nawet jeśli same są osobami LGBT.

Nauka nie ma płci, rasy ani orientacji seksualnej, nauka jest ideą, a idee wznoszą się ponad ludzkie cechy fizyczne.

Z wyżej wymienionych powodów, my sygnatariusze niniejszej petycji, popieramy stanowisko profesorów fizyki UAM wyrażone w poniższym piśmie:

pismo_WF_prof1.jpg

osoby, którym leży na sercu dobro poznańskiej akademii    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam osoby, którym leży na sercu dobro poznańskiej akademii do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.