Mówimy NIE określaniu Rzeszowa jako Reichshof na FB

Adminstratorzy serwisu społecznościowego Facebook;

My Rzeszowianie, użytkownicy serwisu społecznościowego Facebook, skupieni wokół strony na Facebooku "Rzeszów to nie Reichshof. Domagamy się zmiany nazwy miasta na FB" (https://www.facebook.com/RzeszowToNieReichshof) domagamy się, aby w waszym serwisie zaprzestano używania nazwy Reichshof jako nazwy miasta Rzeszów. Mimo ustawienia języka na polski, publikowanie obrazów oraz filmów z włączoną lokalizacją, często kończy sie informacją, że tenże obraz bądź video został opublikowany w mieście Reichshof.

Wielu mieszkańcom Rzeszowa nazwa Reichshof kojarzy się z Hitlerowską okupacją miasta, oraz przywołuje dramatyczne obrazy II wojny światowej.

Mieszkaniec Rzeszowa    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkaniec Rzeszowa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.