Ścieżka edukacyjno-przyrodnicza im. Arka Szarańca

Do wiadomości:
Urząd Miasta Stołecznego Warszawy
Zarząd Główny PTTK

Wyrażam poparcie dla inicjatywy utworzenia ścieżki edukacyjno-przyrodniczej im. Arkadiusza Szarańca na terenie Warszawy lub okolic.

UZASADNIENIE

Arkadiusz Szaraniec był ekologiem, pisarzem i teatrologiem.

Prowadził warsztaty przyrodnicze dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W swojej twórczości i poprzez działalność edukacyjną przybliżał piękno i różnorodność natury. Był osobą silnie zaangażowaną w ochronę dzikiej przyrody, także warszawskiej.

Wydawnictwo Czarne, w którym wydał swoją pierwszą książkę Żubry lubią jeżyny, opisuje go tak: "Działał na rzecz ekoedukacji i dokumentowania dziejów i tradycji małych ojczyzn, łącząc wiedzę o przyrodzie, przeobrażeniach krajobrazu, środowiska naturalnego i ludzkich społeczności z historią i literaturą." Dał się poznać jako niestrudzony przyjaciel natury, który zachwytem do niej zarażał każdego napotkanego na swojej drodze.

W 2020 roku został nagrodzony główną nagrodą literacką miasta stołecznego Warszawy za książkę Warszawa dzika (wyd. Arkady, 2019), w której opisywał bogactwo i wartość przyrody znajdującej się wokół nas, na wyciągnięcie ręki. Pośmiertnie za tę publikację została mu też przyznana Planeta Izabelin, główna nagroda festiwalu literackiego Izabelińskie Spotkania z Książką. W miesięczniku Stolica publikował felietony w stałym cyklu Zwierzę w mieście.

Arkadiusz Szaraniec zmarł nagle w listopadzie 2020 roku.

Po Jego śmierci wielu z nas zastanawiało się, jak przechować o Nim pamięć i przekazać dalej Jego czułość do natury.

Arkadiusz Szaraniec często powtarzał, że ludzie będą chcieli chronić coś, co dobrze znają. Dlatego też wnioskujemy o utworzenie ścieżki przyrodniczej z tablicami informacyjnymi opartymi na fragmentach Jego książek, która przybliżałaby mieszkańcom stolicy różnorodność i piękno warszawskiej przyrody.

W książce Warszawa dzika Arkadiusz Szaraniec wiele uwagi poświęcał bogatemu ekosystemowi Wisły, Kampinowskiego Parku Narodowego i Bielan. Stąd też proponowany przez nas przebieg ścieżki to tereny nadwiślańskie w obrębie Warszawy i okolic.

Zwracamy się z prośbą o wyznaczenie przebiegu ścieżki edukacyjnej im. Arkadiusza Szarańca. Jeżeli wytyczenie nowego szlaku na terenie Warszawy nie byłoby możliwe, prosimy o wskazanie istniejącego szlaku, któremu można by nadać nazwę.

Zofia, Małgorzata, Przemysław i Stanisław Lasoccy    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Zofia, Małgorzata, Przemysław i Stanisław Lasoccy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.